BABECZKI Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

BABECZKI Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

Babeczki powstały z okazji grilla, na którym miały być dzieci. A jak wiadomo, nawet najedzone dzieci, znajdą miejsce na coś słodkiego. A jeśli wypieki mają być z myślą o dzieciach to oczywiście powinny być lekkie, puszyste i najlepiej z owocami! Propozycja i przepis na szybkie, proste babeczki z dużą ilością kwaskowych owoców, dosładzane białą czekoladą, która nadaje wypiekom ciekawego smaczku 🙂 A jako, że słodkości miały być jedzone podczas pikniku – najlepiej jak były “do ręki”, nie trzeba było ich kroić i.. bardzo dobrze sięgało się po następną, słodką sztukę 🙂
Bardzo praktyczne wypieki zarówno na piknik, wycieczkę czy do zabrania w drogę 🙂

 

SKŁADNIKI na 24 sztuki o średnicy 8 cm:

★ 200 gramów masła (miękkiego)
★ 4 jajka (oddzielnie żółta i białka)
★ 150 gramów cukru
★ 200 gramów mąki
★ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
★ 400 gramów czerwonej porzeczki
★ 100 gramów białej czekolady
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

WYKONANIE:

1. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, odstawiamy do ostudzenia.
2. Masło umieszczamy w misce miksera, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Masło powinno być miękkie, jeśli będzie twarde mikser zacznie nam wariować i odbijać się o zmrożone masło. Uda się, ale po co się męczyć.
3. Następnie dodajemy stopniowo po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Dodajemy następne jak poprzednie będzie już dobrze połączone (ok. minuty miksowania).
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy (można całość wsypać na raz), miksujemy tylko do połączenia się składników. Masa będzie dość gęsta.
5. W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka jajek. Możemy dodać odrobinę soli, aby lepiej się ubijały. Ubitą pianę dodajemy do masy głównej, delikatnie i powoli mieszamy łyżką lub szpatułką.
6. Na koniec dodajemy owoce czerwonej porzeczki oraz ostudzoną białą czekoladę. Mieszamy łyżką
7. Ciasto wykładamy do papilotek na babeczki – po 1 dużej łyżce. Nie musimy wyrównywać, ciasto samo się rozpłynie podczas pieczenia i rośnięcia.

8. Babeczki z porzeczkami pieczemy w piecu rozgrzanym do ok. 160’C, z włączonym termoobiegiem przez ok. 20-20 kilka minut (dość długo ponieważ masa jest bardzo wilgotna od dużej ilości owoców). Po wyjęciu mogą być jeszcze takie “niestabilne”, ale po kilku minutach tężeją.
9. Po upieczeniu i wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.


Smacznego 🙂

PRZEPIS NA INNE BABECZKI:

BABECZKI KEKSOWE Z BAKALIAMI:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×