słodka, aromatyczna KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY

Słodka, aromatyczna KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY. 
Konfitura wyjątkowa w smaku i kolorze. Banalnie prosta do przygotowania jedynie uzbierać tyle płatków róż to nie lada wyzwanie. Ale warto jeśli lubicie ciekawe smaki, piękne kolory i troszkę bajkowości w kuchni. Moja konfitura mimo iż ma dużo cukru nie jest bardzo słodka za sprawą witaminy C – jeśli chcecie uzyskać bardzo słodką – dodajcie mniej witaminy C, dodawajcie ją powoli i sprawdzajcie smak. Dodanie jej (lub alternatywnie dodanie kwasku cytrynowego) powoduje, że nie tracimy cudownego koloru róż. Inną metodą jest hartowanie płatków czyli zanurzenie najpierw w gorącej, później w zimnej wodzie i po tym zabiegu zrobienie konfitury. Prostszą metodą jest witamina C lub kwasek. A kolor, który uzyskamy – bajeczny!

Konfitura do wykorzystania do pączków, ciast i przede wszystkim do różnego rodzaju deserów i dekoracji, ponieważ kolor jest przecudowny!
Aby go uzyskać koniecznie wykorzystajcie płatki ciemno-różowej róży.

 

SKŁADNIKI na kilka małych słoiczków:

300 gramów płatków dzikiej róży (u mnie 3 rodzaje) – wagowo mało, ale jest to ok. 3-4 litry płatków
300 gramów cukru
30-40 gramów witaminy C lub kwasku cytrynowego (1 bardzo czubata łyżka)
600 ml wody

WYKONANIE:

1. Zbieramy płatki dzikiej róży (rosa canina), u mnie w 2 kolorach: jasno-różowe oraz w kolorze fuksji.

 

 

2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy.

3. Dodajemy płatki róż oraz witaminę C lub kwasek. Zagotowujemy i przesmażamy – dłużej lub krócej uzyskując mniej lub bardziej gęstą konfiturę. Wszystko zależy do czego chcemy ją później wykorzystać. Mnie zależy również na gęstym, ciemno-różowym słodkim soku dlatego nie smażę jej bardzo długo 🙂

Jeśli chcemy uzyskać jednolitą konsystencję i niewyczuwalne pojedyncze płatki – możemy konfiturę zmiksować blenderem.

4. Przekładamy do słoiczków, najlepiej małych i pasteryzujemy (metoda na mokro – w garnku w wodą przez ok. 20 minut).

Smacznego 🙂

 

 

INNE PRZEPISY na zdrowe przysmaki “z łąki lub z ogórka”:

orzeźwiająca i zdrowa LEMONIADA
Z KWIATÓW CZARNEGO BZU:

zdrowy i pyszny SOK Z POKRZYWY

gęsty SYROP Z PŁATKÓW RÓŻ:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *