LEMONIADA z kwiatów CZARNEGO BZU z cytryną i pomarańczą – w słoiku (pasteryzowana) / sok z czarnego bzu

LEMONIADA z kwiatów CZARNEGO BZU z cytryną i pomarańczą – w słoiku (pasteryzowana).

Czarny bez – pospolita w Polsce roślina, znana i ceniona dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Kwitnie pod koniec maja – na początku czerwca, kwiaty są białe, skupione w rozłożyste baldachimy. Jesienią obsypana jest czarnymi owockami, również bardzo zdrowymi – ale o tym kiedy indziej..
Kwiaty czarnego bzu mają bardzo słodki, lekko mdlący zapach. Co z nich zrobić? Można wiele rzeczy – zaczynając od wina, szampana bzowego, po wszelkiego rodzaju soki, syropy i nalewki. Proponuję przepis na lekką, delikatną, bardzo zdrową, mało słodką lemoniadę! A jako, że zapach i smak kwiatów czarnego bzu jest bardzo słodki, aby go przełamać – warto dodać coś lekko kwaskowego i orzeźwiającego – cytrynę lub pomarańczę lub najlepiej oba owoce.
Niektórzy nazywają taką lemoniadę syropem lub sokiem z czarnego bzu – wg mnie jest to lemoniada ponieważ dodajemy bardzo dużo wody 🙂

Jeśli uważacie, że czarny bez ma specyficzny zapach i nie jesteście przekonani do soku, syropu czy lemoniady – spróbujcie i przekonajcie się sami, jak cudownie smakuje w lemoniadzie! W przetworach kwiaty z domieszką cytryny czy też kwasku cytrynowego są dość delikatne i orzeźwiające. Najważniejsze by znaleźć odpowiednią proporcję (dla siebie) ilości kwiatostanów, wody i cukru. Moje przetwory nigdy nie są bardzo słodkie, jeśli lubicie bardziej słodkie – próbujcie przed pasteryzowaniem i ewentualnie dosładzajcie.
Co ciekawe – przechodząc koło obficie kwitnącego czarnego bzu – aż mnie mdli, ale w przetworach – jak najbardziej lubię i polecam !

Kwiaty CZARNEGO BZU (dzikiego czarnego bzu) – właściwości:

zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, sterole, olejki, garbniki, triterpeny oraz sole mineralne.
I mimo, iż potrafią uczulać, ich zastosowanie zdrowotne jest bardzo szerokie:

  • działają przeciwwirusowo
  • działają przeciwbaketryjnie
  • działają przeciwgorączkowo i napotnie
  • oczyszczają organizm
  • pomagają pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii
  • działają korzystnie na układ trawienny
  • działają korzystnie na układ moczowy
  • są moczopędne, wykorzystywane przy zapaleniu pęcherza moczowego
  • działają korzystnie na cerę
  • są pomocne w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, przy astmie
  • są pomocne w leczeniu chorób reumatycznych

Uwaga – we wszystkich częściach świeżej rośliny występują substancje trujące: sambunigryna oraz sambucyna, które po spożyciu powodują m.in. wymioty, osłabienie, zawroty głowy.. ale spokojnie –  przetworzone, poddane obróbce termicznej kwiaty (jak i owoce) są bezpieczne do spożycia 🙂

SKŁADNIKI na ok. 1,4 litra lemoniady z kwiatów czarnego bzu:

★ 250 gramów baldachimów kwiatów czarnego bzu – zależnie od wielkości jeśli są dość małe to ok. 40-45 sztuk, dużych ok. 30 sztuk.
★ 1250 ml wody
★ 100 gramów cukru
★ sok z 1 cytryny
★ sok z 1/2 pomarańczy

SKŁADNIKI NA DUŻĄ PORCJĘ lemoniady z kwiatów z czarnego bzu z wykorzystaniem KWASKU CYTRYNOWEGO:

★ 100 dużych kwiatów czarnego bzu (około 800 gramów)
★ 6 litrów wody
★ 500 gramów cukru
★ 4 bardzo czubate łyżeczki kwasku cytrynowego

WYKONANIE:

1. Zbieramy kwiatostany czarnego bzu – ostrożnie, aby nie wytrząsnąć z niego cennego, kwiatowego pyłku. Nie zbieramy kwiatostanów, w których opadają już kwiatki. Lepiej troszkę mniej rozwinięte niż za bardzo.

2. Po zerwaniu najlepiej ostawiać na bok, aby wyszły z kwiatów robaczki 😉

3. Odcinamy łodyżki, umieszczamy w garnku.

4. Zalewamy wodą (letnią, z kranu), wstawiamy na mały ogień. Po zagotowaniu wyłączamy.

5. Po ostudzeniu odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

6. Po tym czasie, ręcznie lub w prasie do owoców – odciskamy płyn. Kwiatostany wyrzucamy. Moją lemoniadę przeciskałam przez prasę do owoców, bez użycia gazy – dlatego przedostał się do niej pyłek kwiatowy (widoczny na jednym z ostatnich zdjęć). Jeśli chcemy tego uniknąć – przelewamy przez gazę lub filtr do kawy.

7. Do lemoniady dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy (lub w wersji z kwaskiem cytrynowym – kwasek). Możemy lekko podgrzać, aby rozpuścił się cukier. Smakujemy, ewentualnie dosładzamy lub dolewamy wody wg naszych upodobań.

8. Przelewamy do słoiczków, pasteryzujemy metodą “na mokro”, umieszczając słoiczki w garnku z wodą. Pasteryzujemy 20 minut.

Smacznego i na zdrowie  🙂

Propozycja podania – schłodzony, z lodem, plasterkami cytryny, pomarańczy i listkami mięty 🙂

 

Z DOMOWEJ APTECZKI

Jeśli chcecie przygotować inne pyszne i zdrowe rzeczy polecam również:
zdrowy i pyszny SOK Z POKRZYWY:

Do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×