zdrowy i pyszny SOK Z POKRZYWY z cytryną i cukrem trzcinowym w słoiku (pasteryzowany)

Zdrowy i pyszny SOK Z POKRZYWY z cytryną i cukrem trzcinowym w słoiku (pasteryzowany). Zawsze wydawało mi się, że sok z pokrzywy musi być nijaki.. I oczywiście taki jest jeśli go odpowiednio nie doprawimy. Dodanie cytryny i cukru trzcinowego (ewentualnie miodu) powoduje, że sok jest pyszny i można go pić zarówno dla zdrowia jak i przyjemności! Sok z pokrzywy bez dodatków smakuje.. trawiasto.. raczej nijak, ale na pewno nie jest to koktajl, który piłoby się z przyjemnością, no chyba, że jest się królikiem 😉

Najlepsze do przygotowania zdrowego soku z pokrzyw są młode liście, najlepiej wiosenne. Jeśli chcecie wypróbować smak i zbawienne dla organizmu właściwości oraz powiększyć domową, naturalną apteczkę – do dzieła! A tak na prawdę na początek to na spacer! Koniecznie z rękawiczkami ochronnymi, w miejsce odległe od spalin..

Pokrzywa jest bardzo zdrowa, zawiera wiele cennych minerałów i witamin: witaminę A, B2, C, E, K, flawonoidy, żelazo, magnez, wapń i krzem.

WŁAŚCIWOŚCI SOKU Z POKRZYWY:

– zapobiega infekcjom, wzmacnia układ odpornościowy
– ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
– wzmacnia organizm, dodaje energii
– to środek w walce z anemią (zawiera żelazo)
– obniża cholesterol (za sprawą steroli roślinnych)
– obniża poziom cukru we krwi (dlatego też niewskazany jest dla cukrzyków)
– pomaga oczyścić organizm z toksyn
– oczyszcza wątrobę, nerki
– reguluje procesy trawienne
– ma właściwości moczopędne, usuwa nadmiar wody w organizmie
– pozytywnie wpływa na cerę, włosy, paznokcie i problemy skórne
– poprawia apetyt
– jest antyoksydantem (walczy z wolnymi rodnikami w organizmie)
– ma pozytywny wpływ na pracę trzustki i śledziony oraz na układ kostny

Nic tylko przygotować i pić!
Z pokrzywy można również przyrządzić różne maseczki, wyciągi, kremy jak również nalewki. Można także używać w kuchni podobnie jak szpinak (np. jako farsz do naleśników), dodać do zupy czy też zrobić pesto.

UWAGA (jako, że sok jest na prawdę baardzo dobry, ta informacja jest dość ważna) – zalecana dawka soku z pokrzywy to ok. 10-20 ml na dobę, w przypadku anemii – 30 ml. Ten ma dodatkowo sok z cytryny i cukier trzcinowy więc można ok 30 ml na dobę 🙂

zdrowy i pyszny SOK Z POKRZYWY

7 słoiczków po 150 ml (około 1 litra)
10 hours
Course DOMOWA APTECZKA, PRZETWORY

Equipment

  • blender (przydatny do rozdrabniania)
  • prasa do owoców i warzyw (przydatny do odciskania soku)

Ingredients
  

  • 300 gramów młodych listków pokrzywy zbieranych z górnych części rośliny
  • 600 ml wody
  • 100 gramów cukru trzcinowego lub miodu
  • 4 szt cytryny (ok. 100-120 ml soku)

Instructions
 

  • Zbieramy pokrzywę – same górne, młode listki.
  • Warzymy, myjemy.
  • Partiami wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Jeśli blender ma problem z rozdrobnieniem dużych liści – można je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki. Jeśli nie mamy blendera – siekamy drobno nożem.
  • Pokrzywę zalewamy wodą i ostawiamy na kilka godzin do macerowania.
  • Po 4-5 godzinach odciskamy sok – najlepiej za pomocą prasy do owoców, jeśli nie posiadamy: gazy i rąk.
  • Do zlanego soku (kolor – bardzo ciemny zielony) dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy aby cukier się rozpuścił. W tym momencie sok nabiera ładniejszego, zielonkawego koloru 🙂
  • Przelewamy do małych słoiczków (małych ponieważ dzienna dawka spożycia to do ok. 30 ml), pasteryzujemy metodą "na mokro" – w garnku przez ok. 15-20 minut. Podczas pasteryzowania zmieni się kolor soku z pokrzywy oraz jego konsystencja – będzie ciemny przejrzysty, brązowo-złoty i wytrąci się naturalny osad. Przed spożyciem należy wstrząsnąć lub rozmieszać.U mnie tego osadu jest na prawdę sporo ponieważ pokrzywa została przeciśnięta przez prasę i zostały mi tylko suche wiórki. Im bardziej odciśniemy – tym osadu będzie więcej.

PASTERYZACJA SOKU Z POKRZYWY A WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE.
Jak wiadomo poddawanie wysokiej temperaturze powoduje obniżenie właściwości, jednakże przeprowadzone badania wykazały, że strata witamin i minerałów jest w tym przypadku niewielka.

Inną metodą zrobienia soku “na zapas” to zamrożenie zamiast pasteryzacji, najlepiej w małych pojemniczkach lub też w woreczkach od lodów. Po rozmrożeniu nie należy soku przetrzymywać tylko od razu spożyć.

Bez pasteryzowania sok, przetrzymywany w lodówce, nadaje się do spożycia przez kilka dni.
Jeśli nie chcemy pasteryzować warto dodać miód zamiast cukru trzcinowego, będzie jeszcze zdrowszy!

Powodzenia w zrywaniu (koniecznie w rękawiczkach!) i na zdrowie!

PO PASTERYZACJI:

PODOBNE PRZEPISY:

MIODEK Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Jemy chwasty 2019

Join the Conversation

  1. Czy można pominąć cukier?

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Jeśli sok ma być pasteryzowany to nie można – cukier jest substancją pasteryzującą i musi być. Może być trzcinowy, ale musimy coś być.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×