WEGETARIAŃSKA ZUPA Z PURÉE Z DYNI z pieczarkami, kukurydzą i ziemniaczkami

WEGETARIAŃSKA ZUPA Z PURÉE Z DYNI Z PIECZARKAMI, KUKURYDZĄ i ZIEMNIACZKAMI. To kolejna wariacja na temat zupy wegetariańskiej z użyciem purée z dyni. Tym razem zupa z wykorzystaniem zwykłej dyni – stąd żółty kolor zupy (dynia Hokkaido daje intensywny pomarańczowy kolor). Jest lekka, aromatyczna, lekko słodkawa za sprawą kukurydzy. Dając dużą ilość purée i ziemniaczków zupa będzie dość gęsta, niemal jak zupa gulaszowa.
Propozycyja nie tylko dla wegetarian, dla miłośników zup.
Jeśli mamy w zamrażalniku przygotowany bulion i mus z dyni – bardzo łatwa i szybka do wykonania.

 

SKŁADNIKI na ok. 6 porcji

1 litr bulionu warzywnego (marchewka, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie)

oliwa z oliwek
2 małe cebulki
6-7 ziemniaczków
ok. 10-12 szt pieczarek
2/3 puszki kukurydzy 400 g
1 łyżka masła
500 gramów purée z dyni
sól, pieprz
słodka wędzona papryka, ostra papryka

WYKONANIE:

1. Warzywa na bulion myjemy, obieramy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielski i liść laurowy, gotujemy na małym ogniu ok. godziny.

2. PURÉE Z DYNI.
Wkładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. W miarę potrzeby dolewamy wodę, gotujemy aż dynia się rozpraży. Jeśli zostaną nam małe kawałki dyni – możemy przyśpieszyć mikserem.
Jeśli wyszło nam więcej niż 250 gram – możemy zamrozić.

Możemy również zrobić PURÉE Z PIECZONEJ DYNI – bardzo praktyczne jeśli mamy dość sporą ilość dyni do przetworzenia. Smakuje minimalnie inaczej niż “z garnka” – wg mnie lepiej. Dynię obieramy, kroimy na kawałki (mniejsze, większe – jak nam wygodnie), wkładamy na blaszkę do pieczenia, podlewamy oliwą z oliwek i pieczemy 40-60 minut w piecyku rozgrzanym do ok. 150-170’C, zależnie od wielkości kawałków oraz samej dyni. Młode dynie oczywiście będą się piekły szybciej. Po upieczeniu miksujemy na jednolitą konsystencję.

3. Na patelni podsmażamy kukurydzę z dodatkiem masła – ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Stanie się bardzo miękka, maślana i bardzo aromatyczna.

4. Do garnka docelowego, z którym będziemy gotować zupę wlewamy na dno oliwę z oliwek. Wrzucamy obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pokrojoną w talarki  cebulkę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem kilka minut, do momentu jak zacznie intensywnie pachnieć.

5. Dodajemy purée z dyni, wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną kukurydzę. Gotujemy ok. 30-40 minut na wolnym ogniu.

6. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

7. Podajemy gorącą.

Smacznego 🙂

 

 

 

INNE PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM DYNI:

ZUPA Z DYNI HOKKAIDO (intensywnie pomarańczowa):

Purée z dyni możemy również wykorzystać do:

CIASTA DYNIOWEGO:

lub
wegetariańskiego PASZTETU Z BIAŁEJ FASOLI
z dodatkiem PURÉ Z DYNI:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *