szybkie CIASTO Z RABARBAREM ze słodką KRUSZONKĄ

Szybkie CIASTO Z RABARBAREM ze słodką KRUSZONKĄ – delikatne, niezbyt słodkie, lekko kwaskowe ciasto z przepyszną kruszonką.
Ciasto sezonowe, ale zarówno wiosenne jak i letnie ciasto ponieważ rabarbar możemy kupić lub zerwać z własnego ogródka praktycznie od wiosny do jesieni.

Rabarbar w cieście bardzo pięknie się rozpraża, jest lekko kwaskowy – dlatego kruszonka pasuje idealnie! Jako, że masa na ciasto jest dość gęsta – rabarbar na pewno nie opadnie na dno i możemy śmiało ułożyć go na prawdę sporo zajmując cały wierzch a ciasto i tak będzie wyrośnięte i puszyste. Łodygi rabarbaru najlepiej wybierać dość małe, młode, wtedy nie musimy obierać ich ze skórki.

Przepisów i sposobu na wykorzystanie rabarbaru jest wiele, choć wg mnie jest to roślina troszkę niedoceniana (podobnie jak mirabelki czy czerwona porzeczka o czym pisałam już nie raz). Rabarbar – możemy obrać i maczać w cukrze, możemy dodać do kompotów (te opcję uwielbiam – kompot z jabłek, rabarbaru z dodatkiem rodzynek!) oraz do wszelkich ciast: ucieranych, drożdżowych, tart.. można również wykorzystać do dań głównych, ale o tym kiedy indziej. 

RABARBAR – to bylina osiągające nawet do 3 metrów wysokości, ten nasz polski najczęściej dorasta ok. 1-1,5 metra. Istnieje ok. 60 gatunków rabarbaru, niektóre tylko ozdobne, niektóre hodowane jako rośliny lekarskie i jadalne. Jadalną częścią są łodygi.

Czy rabarbar można mrozić?

Tak, jak najbardziej – rabarbar można mrozić 🙂
Więc jeśli lubicie rabarbarowe wypieki i chcielibyście zrobić ciasto również zimą – nic prostszego jak zamrozić jakąś małą paczuszkę. 

 

 

SKŁADNIKI na okrągłą foremkę o średnicy ok. 26 cm:

CIASTO:

200 gramów miękkiego masła
180 gramów cukru (dla wersji troszkę bardziej słodkiej – 200 gramów)
5 małych jajek wiejskich lub 4 duże
220 gramów mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
400 gramów rabarbaru / można dać do 500 gramów – wtedy proponuję zwiększyć troszkę ilość cukru w cieście

KRUSZONKA – ja zawsze przeliczam na łyżki i objętość masła. Z kruszonki nikt “nie strzela”, jeśli będzie więcej masła – bardziej nam się rozpłynie na cieście, jeśli więcej cukru – zrobi się skorupka
50 gramów zimnego masła
3 czubate łyżki mąki pszennej (70-80 gramów)
2 czubate łyżki cukru (40-50 gramów)

 

 

WYKONANIE:

1. KRUSZONKA – wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i ręcznie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Trzeba troszkę porozcierać masło i wgnieść w nie cukier i mąkę. Schładzamy w lodówce.

2. CIASTO. Miękkie masło i cukier umieszczamy w dużej misce (docelowej do zrobienia masy), miksujemy do momentu uzyskania lekko puszystej, plastycznej masy. Może to zająć kilka minut.

3. Dodajemy całe jajka – stopniowo, po jednym, cały czas miksując.

4. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy jedynie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na początku może nam się wydawać, że ciasto jest za suche, ale po chwili miksowania masa powinna zrobić się dobra – ma wyjść dosyć gęsta.

5. Przekładamy do wysmarowanej masłem, lekko oprószonej mąką foremki, wyrównujemy.

 

 

6. Na wierzch kładziemy umyte, nieobrane (chyba, że skóra jest dość gruba wtedy ją usuwamy) drobno pokrojone kawałki rabarbaru – układamy, wysypujemy – obojętnie.

 

 

7. Na koniec posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego pieca.

 

 

8. Pieczemy ok. 60 minut / ok. 170’C / termoobieg.

Smacznego 🙂

 

 

 

Przepis bierze udział w konkursie pt. “Dla Mamy”
organizowanym przez Manufakturę Wielkopolską
za pośrednictwem strony Durszlak.pl.
A jeśli przepis ma być powiązany z Mamą to nie może to być nić innego
jak pyszne słodkości, które zawsze razem piekłyśmy 🙂

Z okazji konkursu organizator ma bardzo miłą niespodziankę:

Manufaktura Wielkopolska organizator konkursu udziela
rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10 .
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

Jeśli chcecie skorzystać – warto zrobić zakupy powyżej 99 zł
wówczas dostawa jest darmowa 🙂


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

 

I tradycyjnie, przepis na podobne (ale tylko podobne, bo z owocami) ciasto:

SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI
(bez masła, super szybkie i bardzo puszyste):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *