szybkie CIASTO Z RABARBAREM ze słodką KRUSZONKĄ

Szybkie CIASTO Z RABARBAREM ze słodką KRUSZONKĄ – delikatne, niezbyt słodkie, lekko kwaskowe ciasto z przepyszną kruszonką.
Ciasto sezonowe, ale zarówno wiosenne jak i letnie ciasto ponieważ rabarbar możemy kupić lub zerwać z własnego ogródka praktycznie od wiosny do jesieni.

Rabarbar w cieście bardzo pięknie się rozpraża, jest lekko kwaskowy – dlatego kruszonka pasuje idealnie! Jako, że masa na ciasto jest dość gęsta – rabarbar na pewno nie opadnie na dno i możemy śmiało ułożyć go na prawdę sporo zajmując cały wierzch a ciasto i tak będzie wyrośnięte i puszyste. Łodygi rabarbaru najlepiej wybierać dość małe, młode, wtedy nie musimy obierać ich ze skórki.

Przepisów i sposobu na wykorzystanie rabarbaru jest wiele, choć wg mnie jest to roślina troszkę niedoceniana (podobnie jak mirabelki czy czerwona porzeczka o czym pisałam już nie raz). Rabarbar – możemy obrać i maczać w cukrze, możemy dodać do kompotów (te opcję uwielbiam – kompot z jabłek, rabarbaru z dodatkiem rodzynek!) oraz do wszelkich ciast: ucieranych, drożdżowych, tart.. można również wykorzystać do dań głównych, ale o tym kiedy indziej. 

RABARBAR – to bylina osiągające nawet do 3 metrów wysokości, ten nasz polski najczęściej dorasta ok. 1-1,5 metra. Istnieje ok. 60 gatunków rabarbaru, niektóre tylko ozdobne, niektóre hodowane jako rośliny lekarskie i jadalne. Jadalną częścią są łodygi.

Czy rabarbar można mrozić?

Tak, jak najbardziej – rabarbar można mrozić 🙂
Więc jeśli lubicie rabarbarowe wypieki i chcielibyście zrobić ciasto również zimą – nic prostszego jak zamrozić jakąś małą paczuszkę. 

SKŁADNIKI na okrągłą foremkę o średnicy ok. 26 cm:

CIASTO:

★ 200 gramów miękkiego masła
★ 180 gramów cukru (dla wersji troszkę bardziej słodkiej – 200 gramów)
★ 5 małych jajek wiejskich lub 4 duże
★ 220 gramów mąki pszennej
★ 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
★ 400 gramów rabarbaru / można dać do 500 gramów – wtedy proponuję zwiększyć troszkę ilość cukru w cieście

KRUSZONKA do ciasta – ja zawsze przeliczam na łyżki i objętość masła.
Jeśli będzie więcej masła – bardziej nam się rozpłynie na cieście, jeśli więcej cukru – zrobi się skorupka.
★ 50 gramów zimnego masła
★ 3 czubate łyżki mąki pszennej (70-80 gramów)
★ 2 czubate łyżki cukru (40-50 gramów)

WYKONANIE:

1. KRUSZONKA – wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i ręcznie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Trzeba troszkę porozcierać masło i wgnieść w nie cukier i mąkę. Schładzamy w lodówce.

2. CIASTO. Miękkie masło i cukier umieszczamy w dużej misce (docelowej do zrobienia masy), miksujemy do momentu uzyskania lekko puszystej, plastycznej masy. Może to zająć kilka minut.

3. Dodajemy całe jajka – stopniowo, po jednym, cały czas miksując.

4. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy jedynie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na początku może nam się wydawać, że ciasto jest za suche, ale po chwili miksowania masa powinna zrobić się dobra – ma wyjść dosyć gęsta.

5. Przekładamy do wysmarowanej masłem, lekko oprószonej mąką foremki, wyrównujemy.

6. Na wierzch kładziemy umyte, nieobrane (chyba, że skóra jest dość gruba wtedy ją usuwamy) drobno pokrojone kawałki rabarbaru – układamy, wysypujemy – obojętnie.

7. Na koniec posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego pieca.

8. Pieczemy ok. 60 minut / ok. 170’C / termoobieg.

Smacznego 🙂

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy


I tradycyjnie, przepis na podobne (ale tylko podobne, bo z owocami) ciasto:

SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI
(bez masła, super szybkie i bardzo puszyste):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
error: