lekka ZUPA CHRZANOWA z BIAŁĄ KIEŁBASKĄ i jajkiem

ZUPA CHRZANOWA z BIAŁĄ KIEŁBASKĄ i jajkiem – wielkanocna, lekka zupa. Jest idealna na początek świątecznego przyjęcia ponieważ jest dość lekka (na bulionie warzywnym) a jednocześnie wyrazista w smaku za sprawą chrzanu. Możemy ją zrobić nie tylko z okazji świąt. .. jak to zazwyczaj w zupach – bardzo dobrze smakuje na drugi dzień po zrobieniu, jak się przegryzie 🙂

 

 

SKŁADNIKI na małą porcję 3-4 miseczki:

2 marchewki
1 duży korzeń pietruszki
1/2 dużego selera
7-8 szt ziela angielskiego
2 liście laurowe
3-4 szt białej surowej kiełbaski
2 duże cebule
olej
5 ziemniaków
7-10 cm chrzanu
80-100 ml śmietany
sól, pieprz
majeranek

opcjonalnie – ugotowane na twardo jajka – 1 szt na 1 porcję.

WYKONANIE:

1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju do lekkiego zrumienienia.

Marchewkę, pietruszkę, selera myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.

2. Dodajemy surową, niepokrojoną kiełbaskę oraz podsmażoną cebulkę, gotujemy kolejne 20 minut.

3. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaczki, gotujemy ok. 20 minut.

 

 

4. Warzywa wyrzucamy – seler, pietruszkę, możemy zostawić marchewkę, dodajemy majeranek, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym, tartym chrzanem zależnie od preferencji i grubości korzenia – zużywając ok. 8-10 cm chrzanu. Jeśli nie mamy świeżego możemy wykorzystać tarty chrzan ze słoiczka.

5. Zaprawiamy śmietaną. Śmietanę najpierw hartujemy dolewając do pojemniczka ze śmietaną 1-2 łyżki gorącej zupy. Mieszamy, dolewamy jeszcze troszkę gorącej śmietany. Zaprawioną śmietanę dolewamy do garnka z zupą.

6. Kiełbaskę wyjmujemy i kroimy na kawałki, wrzucamy z powrotem do zupy.

Podajemy gorącą, możemy z ugotowanym na twardo, pokrojonym na ćwiartki jajeczkiem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *