SERNIK z mascarpone z białą czekoladą na spodzie z herbatników

SERNIK Z SERA MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW, polany masą kajmakową.

To najdelikatniejszy sernik jaki robiłam i to sernik, który powstał.. przez przypadek, kiedy otworzyłam kupiony ser w kubełku i okazał się niedobry (mimo daty, odpowiedniego przetrzymywania i transportowania do domu)… Nie pozostało mi nic innego, mając już przygotowany spód z ciasteczek i roztopioną białą czekoladę, jak improwizować. Zmieniłam szybko plany innych świątecznych ciast, aby móc wykorzystać do sernika – mascarpone. Efekt – niesamowity! Sernik jest bardzo puszysty i bardzo delikatny, troszkę inny w teksturze od serników robionych z twarogu. Zamieniając ser dałam jedynie więcej mąki ziemniaczanej niż daję do standardowej wersji z twarogiem ponieważ mascarpone nie wykonuje się z mleka tylko ze śmietanki i jest bardziej płynny w konsystencji.

Zastanawiałam się jak będzie się piekł sernik na serze serwatkowym  i..  piecze się idealnie, jest tylko troszkę inny w konsystencji – bardziej jakby bardziej budyniowy, jedwabisty 🙂

Tak więc dzielę się przepisem na mój nowy sernik, który troszkę “dał mi los”, na spodzie z herbatników czyli spodzie do zrobienia dosłownie w chwilę, z polewą z masy kajmakowej.

SKŁADNIKI:

na małą foremkę o średnicy 16 cm, na dużą – podwajamy składniki 

SPÓD:
★ 100 gramów herbatników
★ 80 gramów masła

MASA SEROWA:
★ 500 gramów sera mascarpone
★ 4 małe jajka / 3 średnie
★ 1 cukier waniliowy (15 gramów)
★ 2 łyżki cukru pudru
★ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
★ 100 gramów białej czekolady

POLEWA do wyboru:
– 80 gramów czekolady mlecznej
cukier puder
– domowa polewa :
★ 30 gramów masła
★ 30 gramów śmietany
★ 30 gramów cukru
★ 15 gramów kakao (3  łyżeczki)
★ 1,5 łyżki mleka
masa kajmakowa (u mnie)

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Ciastka bardzo drobno kruszymy w ręku lub używamy do tego miksera. Dodajemy masło i miksujemy lub ręcznie ugniatamy do uzyskania sklejonej masy.

2. Wykładamy spód foremki, odstawiamy do lodówki.

3. Białą czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną czyli: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki, umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą (ja wstawiam na rondelek z ok. 2-3 cm wody, włączam gaz).

4. MASA SEROWA. Do miski wkładamy mascarpone, po jednym, powoli i stopniowo wpijamy całe jajka i miksujemy do uzyskania puszystej masy.

5. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę, miksujemy.

6. Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek (nieupieczony), foremki nie natłuszczamy.

7. Tortownicę z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu, do którego wlewamy wodę (na ok. 1/2 wysokości naszej tortownicy).

8. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce. Góra sernika powinna lekko zbrązowieć. Podczas pieczenia ciasto troszkę urośnie i będzie taki “brzuszek” na górze, ale po ostudzeniu opadnie i będzie płaski. Możemy w połowie pieczenia przykryć górę folią aluminiową aby się nie przypiekł – trzeba po prostu obserwować.

9. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do wystygnięcia.

10. Polewamy czekoladą, polewą domową lub np. masą kajmakową (jak na zdjęciach).

 

Smacznego 🙂

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, na kruchym,
kakaowym spodzie, polany mleczną czekoladą..

Najprostszy na świecie sernik
(miksujemy składniki i wstawiamy do pieca – jego smak jest troszkę inny, bardziej jakby “budyniowy”):

Join the Conversation

  1. To jest Sernik przez duże S 🙂

  2. Czy musi byc w tej wodzie?

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Ana, jak jest woda to wtedy ładnie się piecze i nie przypala. Jeśli nie mamy foremki, folii do zawinięcia – też się uda 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×