MAZUREK CYTRYNOWY – tradycyjny

MAZUREK CYTRYNOWY tradycyjny na kruchym spodzie.

Dla mnie najbardziej tradycyjnym wielkanocnym mazurkiem, mimo ogromnej miłości do kajmakowych i orzechowych,  jest jego pomarańczowa wersja, którą również w tym roku będę przygotowywać. Przepis jest już na blogu, więc tym razem postanowiłam troszkę odejść od swojej tradycji i wykonać mazurka cytrynowego, ale również z dodatkiem pomarańczowej skórki.
Jego słodycz z kwaskowatością cytryny jest wyjątkowa, bardzo ciekawa i mega cytrynowa, orzeźwiająca.. nie mówiąc już o bajecznym kolorze!

MAZUREK to typowo polski wypiek, przygotowywany z okazji Wielkanocy. Może być wykonany z różnego rodzaju ciasta choć najczęściej wykonuje się je na kruchym, słodkim spodzie. Mazurki zawsze mają nadzienie (jedną lub dwie warstwy) – pomarańczowe, kajmakowe, migdałowe, orzechowe. Charakterystyczne i wyjątkowe dla mazurków są dekoracje – typowe kratki, bogato zdobione brzegi oraz wszelkiego rodzaju rysunki wykonane z bakalii, orzechów czy też czekoladowych napisów. Ciasta te są zawsze dość niskie, ok. 4 cm, pieczone najczęściej w prostokątnych lub kwadratowych foremkach, choć niektóre przybrać mogą kształt koła czy owalu.

 

 

SKŁADNIKI NA MAZURKA CYTRYNOWEGO, na foremkę o średnicy ok. 21 cm

KRUCHY SPÓD:

200 gramów mąki pszennej
135 gramów masła
70 gramów cukru lub cukru pudru (osobiście wolę cukier puder)
1 małe żółtko
szczypta soli
2-3 łyżki śmietany 30%

NADZIENIE:

sok z kilku cytryn i 1 pomarańczy – 350 ml
skórka z 3 pomarańczy – po ugotowaniu i zdjęciu błonek ok. 70-80 gramów
(tak, 2 pomarańcze zostają do zjedzenia bez niczego 😉 )
200 gramów cukru
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa (w niej też jest cukier), jeśli użyjemy żelatyny (ok. 3 pełne łyżki) będziemy musieli dodać minimalnie więcej cukru.

DEKORACJA:

migdały bez skórki* i suszone morele, ewentualnie inne bakalie

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem.

3. Spód pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut, wyłożony folią aluminiową do pieczenia i obciążony grochem, następnie 5-7 minut bez folii, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. NADZIENIE. Cytrusy obieramy, wyciskamy sok. Ilość soku zależna jest oczywiście od soczystości owoców.

5. Skórkę z 3 pomarańczy zalewamy dużą ilością wody (1,5-2 litry) i gotujemy ok. godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wodę wylewamy, a kiedy skórki nie będą już gorące – łyżeczką zdejmujemy białą błonkę, która jest gorzka. Umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Możemy również bardzo, bardzo drobno pokroić.

6. Wyciśnięty sok przelewamy do garnka, dodajemy cukier (tak, sporo w porównaniu do pazurka pomarańczowego, ale musimy zrównoważyć cytrynę), zmiksowaną skórkę z pomarańczy i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy 1 galaretkę pomarańczową (może być też cytrynowa) lub 3 czubate łyżki żelatyny (w tej opcji dodajemy minimalnie więcej cukru co soku z cytryn ponieważ w galaretce jest cukier), dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia (2-3 godziny)

7. Kiedy masa cytrynowa zacznie powoli gęstnieć ale nie będzie jeszcze całkowicie ścięta  – wylewamy na kruchy spód i pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić na noc 🙂

8. Dekorujemy bakaliami, orzechami.

Smacznego 🙂

 

 

* OBIERANIE MIGDAŁÓW ZE SKÓRKI jest bardzo proste. Zalewamy je wrzątkiem na 2-3 minuty i skórka powinna schodzić bez problemu. Jeśli po tym czasie nadal nie chce łatwo zejść, możliwe, że są bardzo wysuszone i należy ponownie je zalać na kilka minut wrzątkiem. Skórka najlepiej schodzi jak nie ostygną.

 

Inne świąteczne wypieki:

TRADYCYJNY MAZUREK POMARAŃCZOWY:

Pomarańczowy Mazurek otrzymał największą ilość głosów
i zdobył I-sze miejsce w Świątecznym Konkursie Kulinarno-Fotograficznym,
organizowanym przez Express Ilustrowany w 2018 roku.

MAZUREK KAJMAKOWY:

WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ:

CIASTO MAKOWE Z BIAŁEK:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *