PIERSI KURCZAKA w marynacie z puree z dyni z sezamem

PIERSI KURCZAKA w marynacie z puree z dyni z sezamem z nutą imbiru, cytryny, trawy cytrynowej i czosnku.

Kurczak wcale nie musi być nudny? Pytanie tylko jak i czym go doprawić i w czym zamarynować?

Proponuję bardzo oryginalną marynatę z wykorzystaniem przede wszystkim puree z dyni oraz sezamu. Ciekawy i złożony smak jest również wynikiem dodania plasterków cytryny, listków mięty i trawy cytrynowej i innych przypraw. Rezultat – delikatny, rześki i wyjątkowy smak!
Marynatę podczas smażenia wykładamy całą na patelnię, która tworzy sos, wizualnie podobny do sosu curry (żółty). Należy ją przygotować oczywiście odpowiednio wcześniej, aby mięso mogło przejść wszystkimi aromatami: warzywami i przyprawami – minimum 1-2 godziny, a najlepiej dzień wcześniej.

Jest to pomysł na szybki obiad, który możemy przygotować odpowiednio wcześniej, ciekawa opcja podczas wizyty gości.
Takiego kurczaka w puree z dyni możemy podać z ryżem lub z pieczonymi ziemniaczkami.

 

 

PIERŚ Z KURCZAKA w marynacie z puree z dyni 
(porcja na 2 osoby)

400 gramów piersi z kurczaka
250 gramów puree z dyni
3-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki sezamu
trawa cytrynowa (suszona)
imbir

pieprz bałkański* czyli mieszanka przypraw:
gorczyca (biała), czosnek, papryka, lubczyk (korzeń) i majeranek

sól
świeża mięta
2-3 plasterki cytryny

natka pietruszki do posypania po usmażeniu

WYKONANIE:

1. PUREE Z DYNI. Dynię myjemy, obieramy. Do obierania dyni polecam obieraczkę do warzyw z ząbkami – jak na zdjęciu. Młode i małe dynie Hokkaido obiera się nią tak łatwo jak jabłka.
Wkładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. W miarę potrzeby dolewamy wodę, gotujemy aż dynia się rozpraży. Jeśli zostaną nam małe kawałki dyni – możemy przyśpieszyć mikserem.
Jeśli wyszło nam więcej niż 250 gram – możemy zamrozić.

2. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę.
Cytrynę obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
Listki mięty siekamy.
Czosnek kroimy na mniejsze części, lekko miażdżymy, aby uwolnić olejki eteryczne.

3. Kurczaka kroimy na mniejsze, dość równe aby równomiernie się smażył, kawałki.

4. W miseczce, w której będziemy marynowali umieszczamy wszystkie składniki czyli: puree z dyni, kurczaka, cebulę, sezam, kawałki cytryny, czosnek, oliwę z oliwy, sól, pieprz bałkański, trawę cytrynową, imbir i dokładnie mieszamy.
Bardzo praktyczne do marynowania mięsa są również foliowe woreczki strunowe, które bardzo szczelnie zamykamy i trzymamy w lodówce na płasko (aby oliwa nie spłynęła na sam dół).

5. Marynujemy (min. 1-2 godziny).

6. Smażymy na małym ogniu ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
W marynacie jest już oliwa z oliwek jednak w miarę potrzeby dolewamy ją podczas smażenia.

Smacznego 🙂

 

Niebawem wpisy o kolejnych marynatach i pomysłach na przyrządzenie pysznego dania z piersi kurczaka.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×