SAŁATKA z makaronem ryżowym, JAJKAMI i kukurydzą

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM, JAJKAMI I KUKURYDZĄ- lekka, bardzo delikatna sałatka.
Prosta, szybka, kolorowa, może być na śniadanie, kolację lub jako przekąska (do jedzenia bez pieczywa).

SKŁADNIKI:

100 gramów makaronu ryżowego
300-340 gramów kukurydzy (1 puszka)
3-4 jajka
szczypiorek
1/2 długiego ogórka
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz

opcjonalnie – 2 ząbki czosnku jeśli chcemy sałatce nadal mocniejszy wyraz / sałatka w wersji podstawowej jest bardzo delikatna i lekka

WYKONANIE na 4-5 porcji sałatki:

1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.

2. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wytycznych na opakowaniu: czasami jest to wrzucenie na wrzątek i gotowanie 5-6 minut + przelanie zimną wodą. Niektóre makarony zalewa się tylko wrzątkiem i zostawia na kilka minut, później przelewa zimną wodą. Po przelaniu zimną wodą makaron kroimy na mniejsze części.

3. Szczypiorek myjemy, siekamy. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Kukurydzę wyjmujemy z puszki, przelewamy wodą.

4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia.

Smacznego 🙂

 

 

 

Inne pomysły na szybkie JAJECZNE SAŁATKI:

SAŁATKA Z JAJKIEM I KIEŁKAMI:

SAŁATKA Z JAKIEM, POREM, KUKURYDZĄ i OGÓRKIEM KISZONYM:

1 thought on “SAŁATKA z makaronem ryżowym, JAJKAMI i kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *