Wegetariańska ZUPA KREM z pieczonych buraczków i fioletowych ziemniaków

Wegetariańska ZUPA KREM z pieczonych buraczków i fioletowych ziemniaków.
To kolejna zupa o wyjątkowym kolorze i smaku. Kolor zawdzięcza buraczkom i ziemniakom, nie jest jednak tak czerwona jak czerwony barszcz – jest różowa.

Jest bardzo lekka, wegetariańska, oryginalna w smaku. Nie zabielamy jej śmietaną – jest wystarczająco gęsta za sprawą ziemniaków. Dzięki temu, że jest lekka – bardzo dobrze nadaje się na obiad dwudaniowy.

SKŁADNIKI na 5-6 porcji:

1,5 litra bulionu warzywnego (z marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora, podpieczonej cebuli)
2 duże buraki
4-5 fioletowych ziemniaków
2 cebule
olej / oliwa
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania

WYKONANIE:

1. Przygotowujemy bulion z dużej ilości warzyw.

2. Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piecu ok. godzinę w temperaturze 150-180’C. Możemy to zrobić przy okazji pieczenia np. ciasta. Po wystygnięciu obieramy, kroimy na mniejsze części.

3. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części.

4. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju lub oliwie do lekkiego zrumienienia.

5. Do czystego bulionu wrzucamy: pokrojone ziemniaki, buraki, podsmażoną cebulkę. Gotujemy na małym ogniu ok. godzinę.

6. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy: odrobiną cukru, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, świeżym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem.

Smacznego 🙂
Najlepsza jest jak się przegryzie 🙂

 

Jeśli lubicie oryginalne w kolorze i smaku zupy 
polecam również:
fioletową ZUPĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY:


A tu znajdziecie przepis na
TRADYCYJNY CZERWONY BARSZCZ (na żeberkach):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *