TARTA ze szparagami, prosciutto i parmezanem

TARTA ze szparagami, prosciutto i parmezanem.

Prosta i szybka tarta o bardzo wyjątkowym smaku, wykonana na cieście francuskim, ze szparagami,  prosciutto, parmezanem i masą ze śmietany i jajek.
Można ją wykonać również na kruchym cieście, wersja na cieście francuskim jest wyjątkowo delikatna i.. szybka (ok. 30 minut) 🙂

SKŁADNIKI na 1 prostokątną tartę ok. 35 x 11 cm:

★ 1/2 opakowania ciasta francuskiego (zależnie od opakowania – ok. 150-180 gramów).
Resztę ciasta zużywamy na kolejną tartę lub ciasteczka z ciasta francuskiego.
niecały pęczek zielonych szparagów – ok. 10 sztuk
★ 3 duże plasterki prosciutto (50 gramów)
★ 200 ml śmietany 30 lub 36%
★ 2 jajka
★ kawałek parmezanu
★ sól, pieprz
masło

WYKONANIE:

1. Foremkę do pieczenia wykładamy ciastem w 1 kawałku (nie natłuszczamy foremki). Ciasto dociskamy widelcem, wykładamy folią aluminiową do pieczenia, dociskamy np. grochem i pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200-220’C przez 10 minut. Folia powinna zakrywać całe ciasto aby nie spiekły nam się boczki.

2. Szparagi myjemy, odcinamy dolną, nieładną część i podsmażamy kilka minut na maśle.

3. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Lekko podpieczony spód wyjmujemy z pieca, wlewamy na niego masę z jajek i śmietany, kładziemy prosciutto oraz (wcześniej podsmażone na maśle) przecięte na mniejsze kawałki szparagi. Posypujemy parmezanem.

5. Zapiekamy kolejne 10 minut w temperaturze 180-200’C

Smacznego 🙂

Jeśli lubicie obiadowe tarty na słono, polecam:

TARTĘ ZE SZPINAKIEM i SERAMI (wykonaną na kruchym spodzie):

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×