PASZTET Z PIECZAREK, RYŻU I SŁONECZNIKA z jajkiem

PASZTET Z PIECZAREK, RYŻU I SŁONECZNIKA z jajkiem.
To kolejna wariacja na temat wegetariańskiego pasztetu i połączenie, które bardzo lubię czyli ryż + słonecznik (polecam pastę słonecznikową na bazie tych produktów – przepis najdziecie tutaj). To bardzo proste i ciekawe połączenie, które sprawia, że wypiek jest wyjątkowo oryginalny, mimo iż składa się z bardzo prostych składników.
Pasztet nadaje się zarówno na zimno na kanapkę lub na ciepło do obiadu, najlepiej z chrzanem. I mimo iż jest wegetariański – jest bardzo pożywny i sycący.
Jego smak jest bardziej złożony niż poprzedniego pasztetu z pieczarek i ryżu.

 

 

SKŁADNIKI na 1 keksówkę 11 x 35 cm:

500 gramów pieczarek
2 cebule (ok. 200 gram)
100 gramów ryżu brązowego
100 gramów nasion słonecznika
olej
duża garść natki pietruszki
2 jajka do masy pasztetu
5 jajka ugotowane na twardo do środka (ilość uzależniona jest od foremki)
1 sucha bułka
1 szklanka mleka
3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
nasiona słonecznika na wierzch

 

WYKONANIE:

1. Suchą bułkę zalewamy szklanką, mleka, odstawiamy do namoczenia.

2. 5 jajek, które mają być w środku pasztetu gotujemy na twardo. Pomijamy ten punkt jeśli ma być bez jajek.
Aby obliczyć ilość jajek potrzebnych – najlepiej je przymierzyć i rozplanować przed gotowaniem i napełnieniem foremki.

3. Ryż i nasiona słonecznika  gotujemy w nieosolonej wodzie ok. 20-25 minut. Ryż można gotować razem ze słonecznikiem jeśli używamy brązowego ryżu. Jeśli chcielibyśmy podmienić na czarny lub czerwony – wtedy osobno, ponieważ gotują się one dłużej od brązowego. Chcemy uzyskać lekko niedogotowany ryż, aby podczas zapiekania pasztetu wchłonął nadmiar wody dlatego gotujemy chwilę krócej niż podane jest na opakowaniu.

4. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię (ja wszystkie na raz), podlewamy olejem, dodajemy łyżkę soli i dusimy bez przykrycia, mieszamy co jakiś czas. Odparowanie wody powinno zająć ok. 15-20 minut.

5. W dużej misce umieszczamy: pieczarki z cebulką, bułkę nasączoną mlekiem (nie zlewamy mleka, którego bułka nie wchłonęła), ryż ze słonecznikiem, całe jajka, pieprz oraz posiekaną natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, zagęszczamy w razie potrzeby bułką tartą lub kaszą manną.
Sprawdzamy smak – dobrze jak pasztet jest dobrze doprawiony, w razie potrzeby dosalamy.

6. Umieszczamy w foremce do pieczenia: wyłożonej papierem do pieczenia, silikonową formą lub bardzo mocno natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy masę pasztetu na dno, następnie ugotowane na twardo, całe, obrane jajka – i napełniamy foremkę do pełna. Jajka muszą być całe zakryte.

7. Wierzch posypujemy nasionami słonecznika.

8. Pieczemy 60 minut w piecyku rozgrzanym do 160-170’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce.
Wyjmujemy z foremki – bardzo ostrożnie jak jest ciepły lub jak ostygnie i stężeje.

Smacznego 🙂

 

 

Czas przygotowania – ok. godziny
Czas pieczenia – ok. godziny

 

INNE DANIA Z PIECZAREK:

Pasztet z pieczarkami i ryżem:

Wegetariańska zupa pieczarkowa:

Kotlety pieczarkowe:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *