szybka BABKA KOKOSOWA

Szybka BABKA KOKOSOWA z polewą z białej czekolady.

Jest to przepis na lekkie, delikatne i słodkie ciasto, które najlepiej smakuje polane białą czekoladą choć może być również bez polewy. Jest szybkie, proste i bardzo kokosowe 🙂 Przechowywane pod szklanym przykryciem długo pozostaje świeże. Wykonujemy je na bazie ubitych na sztywno białek, z dodatkiem mąki, cukru, wiórków kokosowych i oleju kokosowego.

Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku.

 

 

SKŁADNIKI na 1 na prawdę małą babkę (niepełna foremka 1,3 l)- wielkość najlepiej uzależnić od ilości białek:

150 ml białka (z 4 jajek)
szczypta soli
70 gramów cukru pudru lub cukru
70 gramów wiórków kokosowych
70 gramów mąki pszennej
70 gramów oleju kokosowego (odmierzam wagowo nie objętościowo)
łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:

tabliczka białej czekolady – 100 gramów
wiórki kokosowe

 

WYKONANIE:

1. Roztapiany olej kokosowy (nad ogniem lub stawiamy w ciepłym miejscu – przy grzejniku, na słońcu), odstawiamy do wystygnięcia.

2. Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy mąką.

3. Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.

4. Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder (lub cukier), cały czas miksując na najwyższych obrotach. Czyli do tego momentu nasze ciasto powstaje tak jak robi się bezy 🙂

5. Kiedy piana jest już sztywna i szklista, dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.

6. Na koniec polewamy rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, mieszamy. Przelewamy do foremki, wyrównujemy.

7. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150’C, z włączonym termoobiegiem przez 40 minut. Czas może być uzależniony od ilości masy / wielkości foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka lub wizualnie widzimy, że jest lekko brązowe i odeszło od ścianek.

8. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej, która rozpuści się podczas mieszania. Wierzch posypujemy wiórkami.

Smacznego 🙂

Czas przygotowania – 15 minut
Pieczenie – 40 minut
+ studzenie i polewa

 

 

INNE FAJNE BABKI do upieczenia:

BABKA MAKOWA (podobnie przygotowywana na bazie białek jajek)

WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ (piaskowa):

oraz PRZEPIS NA BEZY:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *