szybka BABKA KOKOSOWA

Szybka BABKA KOKOSOWA z polewą z białej czekolady.

Jest to przepis na lekkie, delikatne i słodkie ciasto, które najlepiej smakuje polane białą czekoladą choć może być również bez polewy. Jest szybkie, proste i bardzo kokosowe 🙂 Przechowywane pod szklanym przykryciem długo pozostaje świeże. Wykonujemy je na bazie ubitych na sztywno białek, z dodatkiem mąki, cukru, wiórków kokosowych i oleju kokosowego.

Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Szybka BABKA KOKOSOWA z polewą z białej czekolady

proporcja na niepełną foremkę 1,3l
Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 55 minutes
Course DESERY
Servings 10

Equipment

  • foremka do babki
  • mikser

Ingredients
  

ciasto:

  • 140 ml białka jajek (z 4 średnich sztuk)
  • szczypta soli
  • 70 gramów cukru pudru lub cukru
  • 70 gramów wiórków kokosowych
  • 70 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów oleju kokosowego (mierzymy wagowo, nie objętościowo)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:

  • 100 gramów białej czekolady
  • wiórki kokosowe

Instructions
 

  • Roztapiany olej kokosowy (nad ogniem lub stawiamy w ciepłym miejscu – przy grzejniku, na słońcu), odstawiamy do wystygnięcia.
  • Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy mąką.
  • Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.
  • Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder (lub cukier), cały czas miksując na najwyższych obrotach. Czyli do tego momentu nasze ciasto powstaje tak jak robi się bezy 🙂
  • Kiedy piana jest już sztywna i szklista, dodajemy mąkę, wiórki kokosowe proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.
  • Na koniec polewamy rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, mieszamy. Przelewamy do foremki, wyrównujemy.
  • Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150’C, z włączonym termoobiegiem przez 40 minut. Czas może być uzależniony od ilości masy / wielkości foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka lub wizualnie widzimy, że jest lekko brązowe i odeszło od ścianek.
  • Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej, która rozpuści się podczas mieszania. Wierzch posypujemy wiórkami.

Smacznego 🙂

INNE FAJNE BABKI do upieczenia:

BABKA MAKOWA (podobnie przygotowywana na bazie białek jajek)

WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ (piaskowa):

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×