Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

ZUPA RYBNA z pstrągiem tęczowym, na mleku kokosowym

ZUPA RYBNA z pstrągiem tęczowym, na mleku kokosowym

ZUPA RYBNA z pstrągiem tęczowym, na mleku kokosowym

Zupa wykonana z prostych składników, które można zakupić w polskim sklepie… czyli opcja, w której nie zawsze znajdziemy wszystko co chcemy 😉

Wersja bardzo prosta i bardzo ciekawa 🙂
Lekka, delikatna, wytrawna z nutą cytrynową z dodatkiem delikatnej białej rybki.
Nie musi to być pstrąg tęczowy, można oczywiście użyć innej białej ryby.

Ciekawa propozycja na codzienny obiad jak również na przyjęcie.

 

SKŁADNIKI na 4-5 porcji:

włoszczyzna na bulion warzywny:
marchewka, korzeń pietruszki, seler, por
2 liście laurowe, ziele angielskie

1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
1 długa, czerwona, spiczasta papryka
duża garść natki pietruszki
1 mleko kokosowe (400ml)  – u mnie mleko kokosowe z 12-14% tłuszczu
1 duży pstrąg tęczowy

sól himalajska (może być zwykła),
pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
imbir, gałka muszkatołowa
olej balsamiczny (do smaku – 1 łyżka)*
u mnie to La Collina Costana Aceta Balsamico di Modena Limone czyli od razu z nutą cytrynową
sok z 1/2 cytryny


WYKONANIE:

1. Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy, zalewamy 1,2 l wody, gotujemy ok. 1h na małym ogniu.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy lub kroimy i lekko miażdżymy (miażdżenie powoduje uwolnienie olejków eterycznych). Paprykę myjemy, kroimy w talarki. Wszystko szklimy na 2 łyżkach oleju kokosowego – ok. 3-5 minut. Najlepiej wykonać to już w garnku docelowym – ciężkim, żeliwnym garnku, w którym bardzo dobrze się zarówno smaży jak i gotuje na wolnym ogniu.

3. Podsmażone warzywa zalewamy 1 l bulionu warzywnego (warzywa wyrzucamy).

4. Dodajemy dużą garść posiekanej natki pietruszki.

5. Wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy.

6. Dodajemy pokrojonego w dużą kostkę / kawałki surowego pstrąga – oczywiście bez skóry i bez ości, gotujemy 5-10 minut.

8. Doprawiamy sokiem z cytryny, octem balsamicznym i przyprawami.

Smacznego 🙂

*Więcej o OCCIE BALSAMICZNYM można przeczytać
przy okazji wpisu o WIOSENNEJ SAŁATCE:

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!