KEKS – proste, pyszne i niezawodne ciasto

KEKS czyli proste i niezawodne ciasto biszkoptowe z bakaliami, wypiekane w prostokątnej foremce. To ciasto, które jest pyszne od razu po upieczeniu jak również następnego dnia jak i za kilka, lekko podsuszone idealnie pasuje do kawy czy herbaty (dla niektórych jeszcze lepiej niż od razu po wyjęciu z pieca).

Jest dość proste, małoskładnikowe czyli taki klasyk do wykonania jeśli mamy składniki i 10-15 minut wolnego 🙂

Klasyk ponieważ keksy pieczono już ponoć w starożytnym Rzymie;)

 

Do ciasta możemy kupić gotową mieszankę bakalii lub też skomponować ją samemu z tego co lubimy najbardziej: rodzynek, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy, kandyzowanych ananasów, można również dodać orzechy.

 

SKŁADNIKI na 1 prostokątną brytfankę (ok. 10 x 30 cm)

200 gramów masła (miękkiego)
4 jajka (oddzielnie żółta i białka)
150 gramów cukru
200 gramów mąki
1-2 łyżki mąki do oprószenia bakalii*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gramów bakalii (najlepiej mieszanka z rodzynkami, daktylami, suszonymi ananasami, kandyzowaną skórką pomarańczy)
cukier puder do posypania
tłuszcz i mąka do posmarowania i posypania foremki

WYKONANIE:

1. Masło umieszczamy w misce miksera, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Masło powinno być miękkie, jeśli będzie twarde mikser zacznie nam wariować i odbijać się o zmrożone masło. Uda się, ale po co się męczyć.

2. Następnie dodajemy stopniowo po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Dodajemy następne jak poprzednie będzie już dobrze połączone (ok. minuty miksowania).

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy (można całość wsypać na raz), miksujemy tylko do połączenia się składników.

4. W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka jajek. Możemy dodać odrobinę soli, aby lepiej się ubijały. Ubitą pianę dodajemy do masy głównej, delikatnie i powoli mieszamy łyżką lub szpatułką.

5. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy.
* Aby bakalie nie opadły na dno ciasta warto je sparzyć wrzątkiem (1-2 minuty albo przynajmniej przelać wrzątkiem), po czym oprószyć mąką i dopiero dodać do masy.

6. Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem, posypaną mąką brytfankę, wygładzamy.

7. Pieczemy w piecu rozgrzanym do ok. 160-170’C, z włączonym termoobiegiem przez ok. godzinę – godzinę z minutami.
Ciasto sprawdzamy czy jest upieczone suchym patyczkiem. Jeśli ustawimy temperaturę troszkę wyższą – ok. 180’C możemy piec ok 55 minut ale ciasto może nam pęknąć.

8. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

Do ciasta możemy wykorzystać KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZY,
którą oczywiście można zrobić samemu:

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×