ZUPA GRZYBOWA na żeberkach

ZUPA GRZYBOWA na żeberkach

czyli klasyk, ale nie mogło tej zupy zabraknąć na blogu. Dziś w wersji mięsnej, niezabielanej i mocno grzybowej.
I dowód, że podarowane, przepiękne podgrzybki zostały ususzone i trafiły nie tylko do świątecznych pierogów 🙂

Mocno aromatyczna zupa, z wcześniej podsmażanymi żeberkami i cebulką jest jedną z moich ulubionych.. choć ja po prostu lubię zupy 🙂

 

SKŁADNIKI na grzybową na żeberkach

żeberka – ilość wg uznania 2-3 sztuki
olej / oliwa
duża garść suszonych podgrzybków
1 duża cebula
korzeń pietruszki
seler
marchewka
3-4 ziemniaczki
6-8 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz

 

WYKONANIE 

1. Żeberka myjemy, kroimy na małe części (jeśli kupiliśmy w całości). Cebulę obieramy, kroimy w półtaralki lub grubą kostkę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka, wlewamy olej i podsmażamy kilka dobrych minut do zarumienienia.

2. Zalewamy wodą, dodajemy obrane i pokrojone warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę oraz ziele angielskie i liść laurowy oraz suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut.

3. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaczki, gotujemy ok 20 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).

4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja nie zabielam, ale dla tych którzy lubią zabielane zupy – oczywiście mogą.

5. Podajemy oczywiście gorącą z pieczywem lub grzaneczką 🙂

Smacznego 🙂

 

 

 

 

A jeśli nie mamy suszonych grzybków, to możemy zrobić:

ZUPĘ PIECZARKOWĄ (wersja wegańska):

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×