zdrowe CIASTECZKA OWSIANO-ORZECHOWE

Zdrowe CIASTECZKA OWSIANO-ORZECHOWE czyli nowy rok zaczynamy od bardzo zdrowych przekąsek.. ciasteczka owsiane z dużą ilością dobroci, również z pestkami dyni, daktylami i miodem.. czyli ciasteczka, po które warto sięgać gdy mamy ochotę na coś słodkiego jak również gdy jesteśmy głodni – są na prawdę pożywne. 

Nie będę ukrywała – owsianych ciasteczek nie lepi się łatwo jeśli damy małą ilość miodu, ale warto się pomęczyć 😉
Napiszę więcej – nie są to najpiękniejsze ciasteczka świata, które urzekają kształtem czy kolorem.. ale na prawdę warto zrobić i zajadać ponieważ są zdrowymi i bardzo odżywczymi słodyczami, które można jeść bezkarnie 🙂
Ciasteczka mogą być przetrzymywane dość długo w hermetycznym opakowaniu.

 

SKŁADNIKI na małą porcję ok. 25-30 ciasteczek / wersja dla tych, którzy nie chcą bardzo słodkich ciastek:

100 gramów orzechów włoskich
50 gramów orzechów laskowych
200 gramów płatków owsianych lub żytnich
75 gramów otrębów pszennych
75 gramów daktyli suszonych (16 sztuk)
skórka i sok z 1 cytryny
75 gramów miodu (3-4 łyżki)
100-120 ml gorącej wody + woda do sparzenia cytryny

Opcjonalnie – można dodać inne bakalie, można dodać również zarodki pszenne (ułatwiają sklejanie ciastek, po za tym są zdrowe)

 

WYKONANIE / ok. 25 minut + suszenie w piecu

1. Orzechy rozłupujemy (oczywiście można kupić obrane 🙂 ) – włoskie kroimy lub łamiemy w rękach na mniejsze kawałki, ale nie bardzo drobne.

2. Daktyle zalewamy ok. 100 ml gorącej wody i zostawiamy na kilka minut aby stały się lekko miękkie. Po tym czasie wody nie wylewamy, daktyle wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki (ja kroję na ok. 5 paseczków).

3. Cytrynę sparzamy wrzątkiem.

4. Do miski wsypujemy: płatki żytnie, otręby pszenne, orzechy, pestki dyni, skórkę startą z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok, pokrojone daktyle.

5. Dodajemy miód, wlewamy wodę po daktylach (jeśli miód jest gęsty warto go rozpuścić w tej ciepłej wodzie) i mieszamy, musimy popracować troszkę masą aby stała się lepka.

6. Ręcznie lepimy ciasteczka, najlepiej przez zgniatanie w dłoni, nie będę ukrywać – troszkę trzeba się “pomęczyć” aby je uformować. Jeśli się rozpadają – użyjcie więcej siły a na pewno się skleją 🙂

7. Ciasteczka układamy, jedno obok drugiego (nie urosną) na blaszce, wstawiamy do wysuszenia do pieca nagrzanego do ok. 100’C na ok. 40-45 min z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie ciastka mogą być jeszcze lekko wilgotne, ale wyschną podczas studzenia. A jeśli po wystudzeniu stwierdzimy, że są jeszcze troszkę zbyt wilgotne – zawsze możemy włączyć jeszcze piec na kilka-kilkanaście minut. Czas jest orientacyjny i zależy od wilgotności składników, wielkości uformowanych ciastek oraz tego jak grzeje nasz piec.

Smacznego i zdrowego 🙂

 

 

Podobne ciasteczka już kiedyś pojawiły się na stronach Kameleona:

CIASTECZKA OWSIANO-ŻYTNIE z nasionami i bakaliami:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *