Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

prosta POTRAWKA Z CIECIERZYCY (cieciorki)

prosta POTRAWKA Z CIECIERZYCY (cieciorki)

 

POTRAWKA Z CIECIERZYCY (inaczej cieciorki, grochu włoskiego)

Coś pożywnego, prostego, kolorowego i bardzo smacznego. Danie idealne na jesień.

Będąc w Gościach, uwielbiam być częstowana jakimś domowym jedzeniem, a najlepiej tym, co akurat jest w danym domu robione, niekoniecznie na umówione spotkanie czy obiad ze znajomymi. Wtedy można spróbować czegoś charakterystycznego dla danego domu 🙂 Nikt wtedy nie przygotowuje dań pod kubki smakowe gości, piękną prezentację czy też nie zważa czy coś jest wegetariańskie, pikantne czy jakieś inne tylko robi tak jaki lubi jeść 🙂

I tak właśnie zostałam zainspirowana do zrobienia potrawki z ciecierzycy, która wyjątkowo mi posmakowała. NIe jest to identyczna wersja, którą jadłam i oczywiście każdy może ją przygotować inaczej, zależnie od upodobań i tego, co zastanie po otworzeniu lodówki. Przy okazji przyznam się (bo zostało mi to wypomniane 🙂 ) że.. kiedyś nie wyobrażałam sobie jedzenia ciecierzycy.  Na szczęście (dla wszystkich hummusów, zup z cieciorką, pasztetów) przekonałam się do tego cudownego i dającego wiele możliwości w kuchni produktu. Aby pokochać cieciorkę – trzeba ją tylko odpowiednio ugotować. Jak? 24 godziny wcześniej namoczyć w wodzie, a później powoli gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.

Moja potrawka z ciecierzycy to bardzo szybkie danie, ponieważ zawsze mam w zamrażalce jakąś partię ugotowanej cieciorki (i mrożę po 250 gram). Miał być hummus, dzięki Oli – dziś potrawka 🙂

 

SKŁADNIKI na potrawkę z ciecierzycy:

500 gram ugotowanej cieciorki*

Z 500 gram ziaren ciecierzycy, po ugotowaniu, będziemy mieli ok. 1100 gram ugotowanej.

2 cebule
300 gram białej, parzonej kiełbaski (może być również inna)
1,5 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
1 duży słoiki gęstego przecieru pomidorowego (ok. 500-600 ml)
olej / oliwa
sól
pieprz

 

WYKONANIE:

1. Ciecierzycę moczymy przez 12-24 godziny, po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny, aby stały się miękkie.

Przygotowanie trwa długo, warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną w małe kawałki kiełbaskę, wlewamy olej i podsmażamy.

3. Po kilku minutach, kiedy cebulka zacznie się szklić, a kiełbaski rumienić – dorzucamy umytą, pokrojoną na półtalarki paprykę, podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

4. Dorzucamy ugotowaną cieciorkę, kukurydzę, zalewamy przecierem pomidorowym (lub kupną passatą).

5. Gotujemy kilkanaście minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego 🙂

 

 

 

CIECIORKA W INNYCH POTRAWACH:

RÓŻOWY HUMMUS z pieczonym buraczkiem:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASZTET z pieczarek i CIECIERZYCY:

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *