Gotowana KUKURYDZA z masłem..
Nie zawsze trzeba mieć skomplikowany przepis aby zjeść coś dobrego..
Prostota jest piękna.. Wystarczy kupić kukurydzę i ją ugotować 🙂
Pomysł na lekką przekąskę, która można by prawie rzec – robi się sama 🙂
Najsmaczniejsze kukurydze są te mniejsze.. ale nie zawsze da się takie kupić, bo wbrew pozorom nie jest to warzywo, które zawsze jest w sklepie.. a szkoda.
SKŁADNIKI:
2 kolby kukurydzy
2 łyżki masła
sól
WYKONANIE:
1. Kolby kukurydzy obieramy z osłonek, jeśli są duże i nie mieszczą się w garnku – przekrawamy lub przełamujemy na pół.
Zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Zależnie od wielkości kukurydzy od 20 do 30 minut.
2. Wyjmujemy na talerz, na ciepłą kolbę kładziemy troszkę masła, solimy.
Smacznego 🙂
Inne przepisy z użyciem kukurydzy:
SAŁATKA JAJECZNA z porem, kukurydzą i ogórkiem kiszonym:
SAŁATKA JAJECZNA Z KIEŁKAMI
ZUPA KREM Z KUKURYDZY i puree z dyni
ZUPA Z DYNI PIŻMOWEJ z porem i kukurydzą: