Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

CIASTO DYNIOWE z puree z dyni Hokkaido

CIASTO DYNIOWE z puree z dyni Hokkaido

 

CIASTO DYNIOWE – z puree z dyni Hokkaido, na maśle..
Czyli prostoty przepis na jesienne ciasto o pięknym kolorze.


Słodkie, wilgotne, z nutą pomarańczy i cynamonu.
Możemy również dodać odrobinę imbiru i / lub zmielone goździki.

 

Jeśli mamy zrobione puree z dyni – ciasto jest dość szybkie do wykonania.

 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO DYNIOWE na dużą foremkę do babki lub tortownicę

250-270 gram puree z dyni, polecam dynię Hokkaido
200 gram masła
250 gram cukru + 20 gram cukru waniliowego
250 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta cynamonu
skórka z pomarańczy lub kandyzowana skórka z pomarańczy

cukier poder do posypania

 

WYKONANIE:

1. PUREE Z DYNI. Dynię myjemy, obieramy. Do obierania dyni polecam obieraczkę do warzyw z ząbkami – jak na zdjęciu. Młode i małe dynie Hokkaido obiera się nią tak łatwo jak jabłka.
Wkładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. W miarę potrzeby dolewamy wodę, gotujemy aż dynia się rozpraży. Jeśli zostaną nam małe kawałki dyni – możemy przyśpieszyć mikserem.
Jeśli wyszło nam więcej niż 250 gram – możemy zamrozić.

 

 

2. CIASTO. Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, po rozpuszczeniu dodajemy cukier (+ ewentualnie cukier waniliowy) oraz puree z dyni i dalej gotujemy. Mieszamy i czekamy 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia / płyty indukcyjnej i odstawiamy do wystudzenia.

3. Do ostudzonej masy dodajemy: żółta, cynamon, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy (lub kandyzowaną skórkę pomarańczy) oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy.

4. W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka jajek. Dodajemy je następnie do naszej masy i delikatnie i dokładnie mieszamy łyżką.

5. Masę wylewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.

6. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170-180’C, z włączonym termoobiegiem przez ok. 35-40 minut w foremce do babki. W tortownicy ok. 40-45 minut.

Posypujemy cukrem pudrem (lub polewamy rozpuszczoną białą czekoladą).

Smacznego 🙂

 

 

Inne przepisy z dynią Hokkaido (nie ukrywam, że jest moją ulubioną dynią w kuchni 🙂 ):

ZUPA DYNIOWA:

PASZTET WEGAŃSKI Z BIAŁEJ FASOLI I DYNI:




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *