TORT CZEKOLADOWY

TORT CZEKOLADOWY dla miłośników czekolady i wytrawnego, niezbyt słodkiego ciasta urodzinowego.
Porcja na mały tort o średnicy 20 cm, który można pokroić na 8-10 części lub więcej jeśli kroimy na cieniutkie kawałki.

Tort przełożony jest masą czekoladową, konfiturą winogronową, z dodatkiem winogron między 2-gim a 3-cim biszkoptem, udekorowany białą czekoladą.

Masa jest bardzo prosta i nie ma możliwości aby nie wyszła, nie używamy masła, które może nam się zważyć.. a dodatek żelatyny do śmietany sprawia, że ciastu nie groźne są ciepłe pomieszczenia, w których jest serwowany 🙂

 

SKŁADNIKI na tort składający się z 3 poziomów (średnica 20 cm)

Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2)

3 jajka
9 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę)
3 łyżki kakao (płaskie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem czekoladowy:

550 gramów śmietany 36%
200 gramów gorzkiej czekolady
1 żelatyna deserowa

200 gramów konfitury winogronowej (lub innej)

1/3 tabliczki białej czekolady (wierzch)

 

Dodatkowo na poncz:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
alkohol, cytrusy, woda

 

WYKONANIE:

 

1. MASA – najlepiej zacząć kilka godzin lub dzień wcześniej. Śmietanę zagotowujemy. Czekoladę dzielimy na cząstki i zalewamy ją gorącą śmietaną. Mieszamy do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji (można pomóc sobie blenderem). Odstawiamy do wystudzenia, wystudzoną wstawiamy do lodówki. Następnie zimną masę miksujemy na wysokich obrotach, dodajemy żelatynę deserową, która zagęści i usztywni krem.

2. BISZKOPTY. Do miski wrzucamy białka i ubijamy. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksujemy i dodajemy żółtka, stopniowo, jeden po drugim. Masa musi być puszysta, może to nam zająć kilka dobrych minut. Mąki mieszamy z kakao (można przesiać przez sitko), dodajemy do masy na 2 – 3 partie cały czas miksując. Masę na biszkopt wlewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką lub kaszą manną tortownicy. Pieczemy ok. 25 minut w piecyku nagrzanym do 180’C (termoobieg). Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy, szykujemy 2-gi biszkopt.

3. PONCZ. Na tort potrzebujemy ok. 250-300 ml ponczu. Zależnie od upodobań może być on bardziej alkoholowy, cytrusowy, kawowy.
KAWOWY: 3 łyżeczki kawy zalewamy odrobiną wrzątku, podajemy wodę + alkohol
CYTRUSOWY: poncz przygotowujemy z wody z dodatkiem soku z cytryny / pomarańczy z dodatkiem alkoholu np. nalewki.

4. SKŁADANIE. 1 z2 biszkoptów przekrawamy wzdłuż, na pół. Największy nieprzekrojony kładziemy na spód. Nasączamy przygotowanym ponczem, przy brzegach nakładamy cieniutki pasek masy, na cały środek kładziemy konfiturę. Przykrywamy 2-gim biszkoptem, nasączamy, nakładamy masę czekoladowo-śmietanową. Na tę warstwę kładziemy owoce, jeśli są to winogrona – najlepiej lubić male. Jeśli używamy dużych – kroimy a pół i kładziemy na płasko. Przykrywamy 3-cim biszkoptem, nasączamy. Całość dekorujemy masą. Najlepiej zrobić to przy użyciu gorącego noża (nóż co jakiś czas maczamy w gorącej wodzie). Dekorujemy. Możemy boki polać rozpuszczoną (nad kąpielą wodną) białą czekoladą.

Odstawiamy do “przegryzienia”, przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×