Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

zapiekane FASZEROWANE MUSZELKI ze szpinakiem

zapiekane FASZEROWANE MUSZELKI ze szpinakiem

Zapiekane FASZEROWANE MUSZELKI ze szpinakiem z serem, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Coś dla miłośników szpinaku, a jak szpinak to najlepiej w towarzystwie serów i czosnku. Tym razem jeszcze z pomidorami suszonymi..
Bardzo efektowne danie, dość proste do wykonania, a przede wszystkim – nieskomplikowane, kilkuskładnikowe, można przygotować je wcześniej i zapiec przed obiadem, kolacją czy też jak zjawią się goście. 

 

SKŁADNIKI ok. 50 faszerowanych muszelek

450 gram siekanego szpinaku
ok. 200 gram sera roquefort
1 główka czosnku
2-3 duże łyżki suszonych pomidorów z zalewy – nie umiem dokładnie podać ile ponieważ tegoroczne suszone pomidory robiłam w dużych słojach

300 gram makaronu w kształcie muszelek, u mnie żytni pełnoziarnisty

pieprz

kawałek żółtego sera
200 ml śmietany (może być również śmietana pomieszana z gęstym jogurtem) + pieprz + odrobina soli

 

WYKONANIE:

1. FARSZ. Jeśli używamy mrożonego szpinaku – rozmrażamy, wkładamy do garnka, dolewamy odrobinę wody, gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy ser, przeciśnięty przez prasę czosnek, suszone pomidory (nic się nie stanie jeśli dodamy troszkę oliwy z pomidorów). Gotujemy jeszcze kilka minut do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy jedynie pieprzem. Jeśli używamy innego sera – np. goudy, może się okazać, że musimy lekko posolić. Odstawiamy do wystudzenia. Farsz lekko zgęstnieje jak będzie chłodny.

2. MAKARON gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy / oleju (aby się nie sklejał) 3/4 casu podanego na opakowaniu. Chcemy uzyskać muszelki aldente, aby nie rozpadły się podczas faszerowania. I tak włożymy je jeszcze do pieca 🙂

3. FASZEROWANIE. Muszelki napełniamy farszem, w moje wchodziła 1 łyżeczka nadzienia. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym naczyniu.

4. ZAPIEKANIE. Śmietanę doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (jedynie odrobiną, bo nasz farsz jest już wystarczająco słony od sera roquefort) i polewamy nafaszerowane muszelki po wierzchu. Część podczas zapiekania spłynie na dno, część zostanie na wierzchu. Posypujemy startym serem lub plasterkami sera.

5. Zapiekamy ok. 10-15 minut w piecyku rozgrzanym do ok. 180’C, podajemy na ciepło.

Smacznego 🙂

 

 

INNE SZPINAKOWE pyszności:

DROŻDŻOWA ROLADA SZPINAKOWA

 

TARTA SZPINAKOWA z serami

 

MAKARON ze SZPINAKIEM I SERAMI




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *