szybkie CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI

bardzo szybkie CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI

..może być z samymi malinami albo tylko borówkami, można dać takie owoce jakie się chce lub jakie się ma w danym momencie. Ja użyłam owoców mrożonych. Jest to idealny przepis do wykorzystania kiedy dowiadujemy się o zbliżających się gościach lub mamy ochotę na coś słodkiego i bardzo szybkiego do wykonania.

Czas przygotowania to ok. 10 minut, pieczenie 30 minut.

Ciasto jest proste, szybkie, słodkie.. a po za tym wystarczą 4 składniki. Nie jest to wyszukany deser, ale piękno tkwi w prostocie. Ciacho idealnie nadaje się do herbatki lub kawy, jest lekkie i delikatne.

Ciasto jest bardzo proste, ale należy pamiętać aby bardzo dobrze ubić na początku pianę oraz dać faktycznie około 200 gram owoców. Jeśli owoców będzie o wiele więcej lub piana nie będzie bardzo sztywna – maliny i borówki czy tez inne owoce mogą opaść do środka. Wtedy ciasto mniej wyrośnie i będzie słodsze (mniejsza objętość a ilości cukru już nie zmienimy). Jeśli się okaże, że owoce faktycznie całe od razu wpadają do ciasta – proponuję pominąć sypianie cukrem po wierzchu. Ta opcja też jest pyszna!

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 28 cm:

★ 5 jajek
★ 150 gramów cukru (ok 3/4 szklanki) + 1 łyżka na wierzch
★ 150 gramów mąki pszennej (ok. szklanki)
★ 200 gramów owoców – u mnie 100 gramów malin +100 gramów borówki amerykańskiej

WYKONANIE:

1. Do miski miksera wbijamy same białka, żółtka umieszczamy w osobnej miseczce.

2. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

3. Stopniowo, po łyżce lub po prostu stopniowo, dodajemy cukier nie przerywając ubijania.

4. Kiedy mamy już ubitą pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, stopniowo i pomału, miksujemy.

5. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy.

6. Masę wylewamy na natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.

7. Na wierzch kładziemy owoce.

8. Górę posypujemy 1 łyżką cukru. Uzyskujemy dzięki temu chrupiącą, słodką skórkę – taką jakby słodką skorupkę.

9. Pieczemy w piecu nagrzanym do 170-180’C przez 30 minut.

Smacznego:)

Join the Conversation

  1. Czy owoce mogą być mrożone???

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Ewo, tak mogą być mrożone. Robię to ciasto przez cały rok raz na jakiś czas (najczęściej jak mam mało czasu) – wyjmuję owoce z zamrażalnika w momencie kiedy zaczynam ciasto, umieszczam je na durszlaku, przelewam wodą i odstawiam. Przelane wodą rozmrożą się w kilka minut, nawet jak są jeszcze lekko zmrożone – nic nie szkodzi, wykładam takie na ciasto i wstawiam do pieca. Te owoce na zdjęciu są wyjęte kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika.

  2. 100 gramów a nie 100 gram

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Racja Kasiu, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×