Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

DŻEM Z CZERWONYCH PORZECZEK – próba żelfixu

DŻEM Z CZERWONYCH PORZECZEK – próba żelfixu

DŻEM Z CZERWONYCH PORZECZEK i pierwszy raz w życiu użyty żelfix 😉

Porzeczki chyba coraz rzadziej wykorzystywane są w kuchni.. Pisałam już o zapomnianych mirabelkach, ale w porównaniu do nich porzeczki można jeszcze kupić.. choć najlepiej oczywiście mieć swoje. Choć mój jedyny krzaczek porzeczki obrodził obficie w tym roku, owoce na dżem dostałam – piękną, po brzegi wypełnioną owocami, skrzyneczkę 🙂 Podarowane z wielkim sercem i przywiezione z miejsca bardzo bliskiemu mojemu sercu 🙂 Postanowiłam więc zrobić z części owoców dżem 🙂

I przyznam się, że pierwszy raz w życiu testowałam „dżem na żelfixie”. Zazwyczaj przygotowuję konfitury, marmolady, albo dżemy z owoców, które zawierają dużą ilość pektyn czyli dobrze się same żelują (pigwowiec, winogrono) i do ich przygotowania potrzebuję jedynie odrobinę cukru. A jako, że robiłam po raz pierwszy to oczywiście sprawdzałam o ile cukru mniej można dodać niż jest wskazane to na opakowaniu 😉

I powiem szczerze – dżem wyszedł fantastyczny, lekko kwaskowy, ale wystarczająco słodki.. bardzo się cieszę, że go zrobiłam i urozmaicił spiżarnię, przygotowywane desery, ciasta, naleśniki i gofry 🙂 Szczególnie, że taki dżem jest raczej rzadko robiony, nie widziałam dżemów z czerwonej porzeczki w sprzedaży.. a szkoda 😉

 

 

SKŁADNIKI na dżem z czerwonej porzeczki:

4kg czerwonej porzeczki

3 żelfixy 3:1

850 gram cukru (mimo zalecanych 1050 gram)

POTRZEBNE RÓWNIEŻ:

słoiki, nakrętki

 

WYKONANIE:

1. Owoce myjemy, odszypułkowujemy, wrzucamy do garnka i gotujemy.

2. 4 kg owoców redukujemy do 3kg.

Dlaczego redukować ilość płynu skoro przy żelfixaxh nie trzeba tego robić? Aby owoców w słoiczku było proporcjonalnie więcej niż tej galaretki 😉

3. Zależnie od tego czy chcemy mniej czy bardziej słodki dżem:

I – do 1kg zredukowanych (ciepłych, bo przecież dopiero co redukowaliśmy płyn) owoców wsypujemy żelfix, mieszamy, jak zacznie ponownie się gotować dodajemy 350 gram cukru, odczekujemy 2-3 minuty i przekładamy dżem do słoiczków. Ta opcja jest dla mnie troszkę za słodka.

II – robimy jak w opcji I, używając do tego 250 gram cukru, co i tak wg mnie jest dość sporo, ale porzeczka nie należy przecież do najsłodszych owoców 🙂 Ta proporcja jest wystarczająco słodka 🙂

4. Tak przygotowanych przetworów z owoców nie musimy pasteryzować. Wystarczy włożyć gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry nogami do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Inne przetwory znajdziecie tutaj:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *