Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

SOK Z CZARNEJ PORZECZKI

SOK Z CZARNEJ PORZECZKI

SOK Z CZARNEJ PORZECZKI

Czyli przetwory czas zacząć, szczególnie jeśli mamy tak urodzajny rok jak jest aktualnie.

Drzewa i krzaczki aż uginają się od owoców, które są wyjątkowo słodkie ponieważ słońca z tym roku również nie brakuje 🙂

Z owoców można zrobić na prawdę wiele – dżemy, konfitury, marmolady, kompoty, soki, musy, zasypane cukrem, można zrobić nalewkę, wino.. można również suszyć (niektóre owoce), mrozić..

Zacznę od czegoś banalnie prostego, choć chyba wszystkie przetwory są banalnie proste, najważniejsze są dobre owoce i.. nieprzesłodzenie.

Na początek – SOK Z CZARNEJ PORZECZKI, gęsty, zawiesisty, ciemny, kwaskowy.. Idealny i na zimę jak i na upalne dni. A w smaku – nie do porównania z tym, co możemy znaleźć na sklepowych półkach 😉

 

SKŁADNIKI:

10 kg czarnejporzeczki
1,5 cukru
1,2 – 1,5 litra wody

POTRZEBNE RÓWNIEŻ:

słoiki, nakrętki, prasa lub wyciskarka do owoców

 

WYKONANIE:

1. Owoce dokładnie myjemy. Jeśli wykorzystujemy prasę do owoców nie musimy wybierać delikatnych zielonych łodyżek.

2. Przepuszczamy przez prasę do owoców i warzyw. Uwaga – duża ilość małych pestek i ewentualne łodyżki może ją troszkę zapchać. z 10 kg można uzyskać aż ok. 9 litrów soku!

3. Sok wlewamy do garnka, zagotowujemy. Mój wyszedł bardzo bardzo gęsty dlatego dolałam odrobinę wody (nie jest to konieczne).

4. Dodajemy cukru – moja wersja jest lekko kwaskowa, wszystko zależy od preferencji i słodkości samych owoców. Uważam, że im mniej cukru tym lepiej, czarną porzeczkę trzeba jednak dosłodzić 🙂

5. Gorący sok rozlewamy do słoików / butelek.

6. Po ostygnięciu pasteryzujemy – na mokro lub na sucho ok. 20-25 minut (opis poniżej zdjęć).

A na koniec – opisujemy i stawiamy w spiżarni 🙂

Z partii 10 kilogramów  uzyskamy ok. 30-50 buteleczek lub słoików, zależnie od wielkości.
Bardzo praktyczne są butelki 750ml oraz 33ml, szczególnie przy pasteryzacji – można pasteryzować dużą ilość na raz oraz zabrać taką butelkę na piknik lub wyjazd.

 

Smacznego 🙂

 

 

PASTERYZACJA NA MOKRO – do garnka wkładamy na dno ściereczkę, wkładamy słoiki, zalewamy wodą o temperaturze pokojowej do 2-3 wysokości słoików / ok. 2-3 cm poniżej nakrętek. Włączamy gaz, czas mierzymy od momentu zagotowania się wody.

 

PASTERYZACJA NA SUCHO – moja ulubiona choć w tym roku miałam małą niespodziankę właśnie przy okazji pasteryzowania soku z czarnej porzeczki 😉 I mimo iż piec był cały do czyszczenia to i tak polecam tę dość „czystą” pasteryzację. Po pierwsze na jeden raz możemy zapasteryzować więcej niż w garnku, a po za tym jest bardzo uważam że oprócz oszczędności czasu to bardziej praktyczne niż garnek i woda.

Jak pasteryzować przetwory „na sucho”? Na blaszce wstawiamy słoiki, teoretycznie powinny się nie dotykać, choć u mnie zawsze stoją jeden obok drugiego i nie jest to żaden problem (moja mała awaria była spowodowana nakrętką, nie tym, że słoiczki się stykały). Włączamy piec na 120-130’C i od momentu uzyskania tej temperatury trzymamy 25-30 minut. Nie trzeba wlewać wody na dno blaszki.  Bardzo ważne przy tej metodzie, aby wszystkie nakrętki były dobre. I o zgrozo tym, którzy otwierają słoiki stukając nakrętką o podłogę – nie, nie nie! Taka nakrętka już do niczego się nie nadaje..

 

Inne przetwory znajdziecie tutaj:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *