TARTA Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ z owocami

TARTA Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ z owocami – wersja 2

Czyli ukochana biało-czerwona tarta z owocami.. Słodka, urocza.. i szybkoznikająca tarta z owocami z własnego ogródka;)

Kremów do tart i tortów z wykorzystaniem serka mascarpone może być wiele. Ten jest troszkę inny niż poprzedni, zawiera więcej śmietany i białej czekolady, a troszkę mniej mascarpone. Ulubieńcy tego rodzaju tarty mówią, że ten krem jest “naj”. Ja lubię wszystkie, ale pozostaje mi wierzyć i koniecznie zapisać proporcje.. aby zrobić (na pewno) kolejną lub wykorzystać tę masę do zrobienia deseru z owocami nie jako ciasto, ale jako deser w pucharku.

 

SKŁADNIKI NA TARTĘ z mascarpone z białą czekoladą – na 1 foremkę ośrednicy ok. 21cm

KRUCHY SPÓD:

200 gramów mąki
135 gramów masła
65 gramów cukru, możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

250 gramów śmietany 30%, dobrze jest jak jest lekko kwaśna ale nie musi
150 gramów białej czekolady
150 gramów serka mascarpone

truskawki i poziomki na wierzch

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. NADZIENIE. Do miseczki wkładamy śmietanę i pokruszoną białą czekoladę. Umieszczamy nad kąpielą wodną czyli na garnek z gotującą się niewielką ilością wody, stawiamy naczynie ze śmietaną i czekoladą. Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Jak już konsystencja jest jednolita – zdejmujemy z nad kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy tak długo, aby nie było grudek. Masa musi być jedwabista, może to zająć kilka minut, ponieważ mascarpone jest dosyć gęstym serem. Można to zrobić oczywiście mikserem – powstają wtedy pęcherzyki powietrza i warto na jakieś 20 minut odstawić masę. Chyba, że pęcherzyki nam nie przeszkadzają.

5. Masę wykładamy na ostudzony, kruchy spód, dekorujemy owocami.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce przez noc lub kilka godzin.

Smacznego 🙂

 

Przepis na podobną tartę z owocami (tu masa ma troszkę inne proporcje):

TARTA Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GRANATEM:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *