Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

TARTA Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ z owocami

TARTA Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ z owocami

TARTA Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ z owocami – wersja 2

Czyli ukochana biało-czerwona tarta z owocami.. Słodka, urocza.. i szybkoznikająca tarta z owocami z własnego ogródka;)

Kremów do tart i tortów z wykorzystaniem serka mascarpone może być wiele. Ten jest troszkę inny niż poprzedni, zawiera więcej śmietany i białej czekolady, a troszkę mniej mascarpone. Ulubieńcy tego rodzaju tarty mówią, że ten krem jest „naj”. Ja lubię wszystkie, ale pozostaje mi wierzyć i koniecznie zapisać proporcje.. aby zrobić (na pewno) kolejną lub wykorzystać tę masę do zrobienia deseru z owocami nie jako ciasto, ale jako deser w pucharku.

 

SKŁADNIKI NA TARTĘ z mascarpone z białą czekoladą – na 1 foremkę ośrednicy ok. 21cm

KRUCHY SPÓD:

200 gram mąki
135 gram masła
65 gram cukru, możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

250 gram śmietany 30%, dobrze jest jak jest lekko kwaśna ale nie musi
150 gram białej czekolady
150 gram serka mascarpone

truskawki i poziomki na wierzch

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. NADZIENIE. Do miseczki wkładamy śmietanę i pokruszoną białą czekoladę. Umieszczamy nad kąpielą wodną czyli na garnek z gotującą się niewielką ilością wody, stawiamy naczynie ze śmietaną i czekoladą. Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Jak już konsystencja jest jednolita – zdejmujemy z nad kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy tak długo, aby nie było grudek. Masa musi być jedwabista, może to zająć kilka minut, ponieważ mascarpone jest dosyć gęstym serem.

5. Masę wykładamy na ostudzony, kruchy spód, dekorujemy owocami.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce przez noc lub kilka godzin.

Smacznego 🙂

 

Przepis na podobną tartę z owocami (tu masa ma troszkę inne proporcje):

TARTA Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GRANATEM:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *