Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ, orzechami i migdałami

TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ, orzechami i migdałami

TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ, ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

czyli najszybsza i najsłodsza tarta na świecie 😉

Zazwyczaj piekę od razu dwa spody do tarty – jeden okrągły i jeden prostokątny. Mając już gotowy spód, mamy prawie gotowe ciasto. Masę kajmakową możemy kupić w puszcze ugotowaną lub kupić zagęszczone słodzone mleko, które ugotujemy*.Można też kupić od razu gotową (na etykiecie oznaczoną „ugotowana”) masę jeśli na prawdę zależy nam na szybkim cieście.. Czyli idealne rozwiązanie na imprezę lub wizytę gości. W sprzedaży pojawiły się nawet puszki 400 ml, które o wiele lepiej się sprawdzają pod względem wielkości niż standardowe 580ml, szczególnie jeśli chcemy dodać jeszcze orzechy, migdały lub inne bakalie.

Ciasto jest bardzo słodkie – wystarczy jeden kawałek, aby się „zasłodzić” 😉

 

SKŁADNIKI NA TARTĘ z masą kajmakową – na 1 foremkę ośrednicy ok. 21cm

KRUCHY SPÓD:

200 gram mąki
135 gram masła
65 gram cukru, możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

1 puszka masy kajmakowej 400ml
garść orzechów laskowych
garstka migdałów

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. Na spód ostudzonej tarty wysypujemy orzechy i migdały. Możemy dodać również inne bakalie, unikając jednak zbyt słodkich, ponieważ masa sama w sobie jest już wystarczająco słodka.

5. Na wierzch wykładamy masę, wyrównujemy nożem lub szpatułką.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

*Puszkę z mlekiem (może być to puszka z otwieraniem, nie bójcie się – nie wybuchnie 🙂 ) wkładamy poziomo do garnka, zalewamy wodą tak, aby cała puszka była przykryta. Gotujemy 2-3 godziny, dolewając wody, jeśli wyparowała. Odstawiamy do wystudzenia. Warto od razu przygotować 2-3 puszki na „zaś” 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *