Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

PRECLE orkiszowo-pszenne

PRECLE orkiszowo-pszenne

PRECLE orkiszowo-pszenne czyli coś domowego do pochrupania przy filmie, do piwka, na spacerze, o tak po prostu. Nazwane zostały preclami dietetycznymi, ponieważ są bardzo suche i nie da się ich zjeść dużo. Są bardziej do chrupania niż najedzenia się, coś podobnego do obwarzanków.

SKŁADNIKI:

200 gram mąki orkiszowej
200 gram mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży (7-8 gram)
2 płaskie łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody

50-60 gram sody

białko jajka do posmarowania
gruboziarnista sól, mak do posypania

WYKONANIE:

1. Suche składniki wkładamy do miski, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Musi być elastyczne, nie może się kleić.

2. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

3. Ciasto dzielimy na 16 części (lub mniej jeśli chcemy grube i duże precle). Z każdego kawałka, na stolnicy tworzymy chudy i długi rulon, u mnie ok. 40 cm. Zawijamy w kształt precla.

4. Jak już wszystkie rulony będą uformowane, wstawiamy garnek z wodą – 1,5-2,5 litra, dodajemy sodę i zagotowujemy.

5. Precle parzymy w wodzie przez ok. minutę, w międzyczasie przewracając delikatnie na drugą stronę. Wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku.

6. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanych białkiem i posypujemy gruboziarnistą solą lub makiem.

7. Pieczemy ok. 15 minut w piecu rozgrzanym do 220’C, z włączonym termoobiegiem. Zostawiamy w piecu do wyschnięcia i wysuszenia.

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *