Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

SAŁATKA WARZYWNA TATY

SAŁATKA WARZYWNA TATY

 

SAŁATKA WARZYWNA TATY czyli tradycyjna sałatka warzywna, robiona od wielu, wielu lat. Znam ją od urodzenia i nie byłabym w stanie zliczyć ile razy była przygotowywana i jedzona – na pewno nieskończenie wiele i wiąże się z nią wiele rodzinnych historii.

Bez niej nie ma świąt i wielu uroczystości, choć jest również robiona bez okazji. 
Zawsze robiona jest w dużej ilości i zawsze znika..
Zawsze tak samo pyszna.

SKŁADNIKI na na prawdę dużą, imprezową porcję:

1 kg ziemniaków sałatkowych, twardych, aby nie rozpadły się w sałatce
1,2 kg marchewki
0,5 kg selera
2-3 szt korzenia pietruszki
8 średnich lub 6 dużych jabłek słodko-kwaśnych
8 jajek
70 gram kiszonego ogórka
2 średnie cebule
2 puszki groszku konserwowego małego (ok. 400 gram) lub jeden duży
sól, pieprz do smaku
majonez – ok. 3/4 słoika 700 ml

WYKONANIE:

1. Na taką dużą porcję będziemy potrzebowali garnka ok. 10-12 litrowego. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, jajka dokładnie myjemy i niebrane wkładamy do dużego garnka zaczynając od warzyw, które najdłużej się gotują – selera, pietruszki, później wkładamy marchewkę, ziemniaki, na sam wierzch jajka. Zalewamy dużą ilością wody, nie solimy, gotujemy na małym ogniu (nie na dużym, aby ziemniaki w mundurkach nie popękały). Warzywa nie mogą się rozgotować, muszą być „aldente”. Wyjmujemy stopniowo – najpierw ugotowane jajka, następnie po ok. 25 minutach – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera (gotuje się nawet do godziny).

2. Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę.

3. Ogórki, cebulkę kroimy w kosteczkę.

4. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środki, kroimy w kosteczkę. Jabłka kroimy na sam koniec, aby nie ściemniały podczas czekania na resztę składników.

5. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski, dodajemy groszek konserwowy, majonez, sól, pieprz i mieszamy. Koniecznie zostawiamy do przegryzienia.

Smacznego 🙂

Z Przepisów Mojego Taty polecam również cudowny, DOMOWY SMALEC:




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *