Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

SAŁATKA z cykorią, granatem, kukurydzą i nie tylko…

SAŁATKA z cykorią, granatem, kukurydzą i nie tylko…

SAŁATKA Z CYKORIĄ, GRANATEM, KOLBAMI KUKURYDZY i nie tylko…

Czyli niestandardowa, owocowo-warzywna, bardzo lekka, pastelowa sałatka o bardzo wyrazistym smaku.

Uwielbiam sałatki, w których smak warzyw złamany jest cytrusową, lekko kwaśnawą, lekko słodką nutą owoców. Idealny do tego jest granat jak również grejpfrut czy pomarańcza.. Takie sałatki są dla wyjątkowe, mogą być, i na prawdę są, bardzo zaskakujące.. Idealne, gdy chcemy przekąsić coś małego i orzeźwiającego o wyrazistym smaku 🙂 Kwaskowe, lekko gorzkawe owoce na prawdę bardzo dobrze komponują się z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i pieprzem 🙂

 

SKŁADNIKI na 2 porcje – sałatek „układanych” na talerzu nie robimy nigdy na zapas:

1 duża cykoria
1 czerwony grejpfrut
1 cebula dymka lub czerwona cebulka
3-6 mini kolb kukurydzy
1/4 czerwonej papryki
1/3 granatu

oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Owoce i warzywa myjemy. Grejpfruta obieramy z błonek.
Cebulkę i cykorię kroimy w talarki, paprykę w kosteczkę,  z granata wyjmujemy pestki.

2. Satłakę przygotowujemy od razu na talerzykach: na spód kładziemy cykorię, następnie grejpfruta, kolby kukurydzy, talarki cebulki, posypujemy czerwoną papryką oraz pestkami z granata.

3. Polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek (lub oleju z pestek winogron), octu balsamicznego, soli i pieprzu.

Smacznego 🙂

 

 

O occie balsamicznym przeczytacie przy
okazji innej sałatki – KOLOROWEJ SAŁATKI WIOSENNEJ,
również z kolbami kukurydzy:

A granat pojawił się już w sałatce na słodko z mozarellą:

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *