Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

Kolorowa WIOSENNA SAŁATKA / ocet balsamiczny

Kolorowa WIOSENNA SAŁATKA / ocet balsamiczny

Kolorowa WIOSENNA SAŁATKA z mnóstwem odżywczych warzyw na lekką przekąskę, śniadanie lub kolację, a nawet jako sałatka do obiadu..
Sałatka musi być koniecznie z dodatkiem oliwy z oliwek lub innego oleju – np. z pestek winogron, który ułatwia przyswajanie przez organizm zawartych w warzywach witamin.
A po za tym, czym byłaby sałatka bez odpowiedniego sosu?

Propozycja bardzo kolorowej i bardzo wiosennej, lekkiej sałatki:

 

SKŁADNIKI:

czerwona papryka
żółta papryka
czerwone pomidorki koktajlowe
żółte pomidorki koktajlowe
mini kolby kukurydzy
rzodkiewka
szczypiorek
cebulka dymka
rukola

liście cykorii (jeśli chcemy z nich zaserwować sałatkę)

oliwa z oliwek
olej balsamiczny – najlepiej oryginalny, ciemny*
sól, pieprz
sok z cytryny

 

WYKONANIE:

1. Wszystkie warzywa myjemy, kroimy – paprykę w kostkę, rzodkiewkę i dymkę talarki, ogórka (bez skórki) w półtalarki, pomidorki na pół lub w ćwiartki zależnie od wielkości, kukurydzę – możemy przekroić wzdłuż, szczypiorek drobno kroimy jak to szczyoiorek. Wszystko umieszczamy w naczyniu, mieszamy.

2. W oddzielnym kubeczku wlewamy olej balsamiczny, sól, pieprz, sok z cytryny oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy, polewamy warzywa.

Serwujemy w naczyniu lub np. w liściach cykorii – jak na zdjęciach (bardzo ładne i efektowne na imprezę).

Sałatka najlepiej smakuje po przegryzieniu – najlepiej przygotować ją wcześniej i schłodzić przed podaniem ok. godzinę lub dwie w lodówce.

Smacznego 🙂

 

*OCET BALSAMICZNY – co to jest i jaki go wybrać?

OLEJ BALSAMICZNY to kwintesencja sosu do sałatki, ocet, który nadaje daniom wyjątkowy, słodko-kwaśny smak i aromat. Jest to ocet, który produkuje się z moszczu winogronowego czyli świeżo wyciśniętego soku z winogron. Jest on następnie gotowany (w celu zredukowania objętości i uzyskania odpowiedniej zawartości cukrów i składników kwasowych) i poddawany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych – dębowych, kasztanowych, wiśniowych czy też jałowcowych – beczkach.

Dobry ocet balsamiczny powinien być bardzo ciemny, gęsty i lepki. Co ciekawe, produkuje się go głównie z odmian białych lub czerwonych winogron, ale poprzez gotowanie i redukcję nabiera ciemnej barwy.

Aby wyprodukować litr tradycyjnego, oryganlnego octu balsamicznego potrzeba ok. 15o kg (tak, 150!) winogron i 12 lat cierpliwości. To wyjaśnia cenę dobrego octu, o który bardzo trudno. Masowa produkcja, która rozpoczęła się w latach 80-tych XX wieku produkuje go z mniej zagęszczonych składników, a produkcja trwa około roku. Niestety często firmy barwią octy karmelem i dosładzają cukrem. Warto sprawdzać w składzie czy ocet składa się jedynie z octu winnego i moszczu winogronowego czy też posiada jakieś dodatkowe „niespodzianki”. Prawdziwe, oryginalne octy balsamiczne to produkty bezterminowe (nawet w UE).

Jest to produkt niskokaloryczny, z niskim indeksem glikemicznym, który dodatkowo poprawia trawienie i oczyszczanie organizmu, poprawia wchłanianie żelaza

 


Wiosną, kiedy chcemy zregenerować się po zimie, warto również sięgnąć
po owocowe i owocowo-warzywne soki, koktajle i smoothie:

OWOCOWY, ŻÓŁTY KOKTAJL ODŻYWCZY:

PYSZNE ZIELONE SMOOTHIE:

SOKI OCZYSZCZAJĄCE:

 

 

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *