Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

ZUPA z podsmażanymi warzywami na żeberkach

ZUPA z podsmażanymi warzywami na żeberkach

ZUPA WARZYWNA NA ŻEBERKACH.. ale gotowana troszkę inaczej niż tradycyjna zupa – podsmażamy i dopiero gotujemy.

Najpierw podsmażamy  żeberka i wszystkie warzywa (oprócz brokułu).. a dopiero później zalewamy wodą i gotujemy. Taka kolejność i wcześniejsze podsmażenie wydobywa z warzyw mnóstwo cudownych aromatów i przepiękny kolor. Jeśli nie próbowaliście takiej wersji – koniecznie przetestujcie. Efekt – niby zwykła zupa, ale jednak ma w sobie to coś 🙂 I niech się nikt nie waży używać nazwy „zupa śmieciówka”, to obraźliwe dla tak cudownego, rozgrzewającego, aromatycznego i kolorowego dania!

 

SKŁADNIKI:

2 podwójne żeberka
3-4 ząbki czosnku
1 cebulka
1/2 pora
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 czerwona papryka
2-3 ziemniaki
1 brokuł

100 ml oliwy z oliwek

ziele angielskie
pieprz
pieprz cytrynowy
sól
słodka papryka
ewentualnie inne przyprawy

WYKONANIE:

1. Wszystkie warzywa myjemy, te, które potrzeba obieramy, kroimy (standardowo – w kostkę, talarki, plasterki).

2. Czosnek przeciskamy przez prasę, wrzucamy go garnka i wlewamy na dno oliwę z oliwek (na razie tylko troszkę na dno – 0,5-1 cm). Po chwili dorzucamy pokrojoną cebulkę i pora, dolewamy jeszcze odrobinę oliwy. Podsmażamy 2-3 minuty. Dorzucamy żeberka, dolewamy pozostałą oliwę.  Dusimy kolejnych kilka minut.

3. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, zaczynając od tych, które najdłużej się gotują – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, na koniec papryka. Solimy. Wszystko dusimy ok. 10 minut, co jakiś czas lekko mieszając.

4. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy brokuła, który najkrócej się gotuje.

5. Doprawiamy – pieprzem, pieprzem cytrynowym, słodką papryką, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone wcześniej warzywa oraz ich duża różnorodność powodują że zupa jest bardzo aromatyczna i nie wymaga wielu przypraw.

Podajemy gorącą.

Smacznego 🙂

 

Do takiej zupy wielowarzywnej na żeberkach bardzo dobrze komponuje się również cukinia, dynia czy pomidory, które wcześniej również podsmażamy na oliwie z oliwek.

 

Jest to podobna zasada gotowania zupy jak w zupie z pieczonymi warzywami:

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *