ZUPA WARZYWNA NA ŻEBERKACH.. ale gotowana troszkę inaczej niż tradycyjna zupa – podsmażamy i dopiero gotujemy.
Najpierw podsmażamy żeberka i wszystkie warzywa (oprócz brokułu).. a dopiero później zalewamy wodą i gotujemy. Taka kolejność i wcześniejsze podsmażenie wydobywa z warzyw mnóstwo cudownych aromatów i przepiękny kolor. Jeśli nie próbowaliście takiej wersji – koniecznie przetestujcie. Efekt – niby zwykła zupa, ale jednak ma w sobie to coś 🙂 I niech się nikt nie waży używać nazwy “zupa śmieciówka”, to obraźliwe dla tak cudownego, rozgrzewającego, aromatycznego i kolorowego dania!
SKŁADNIKI:
2 podwójne żeberka
3-4 ząbki czosnku
1 cebulka
1/2 pora
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 czerwona papryka
2-3 ziemniaki
1 brokuł
100 ml oliwy z oliwek
ziele angielskie
pieprz
pieprz cytrynowy
sól
słodka papryka
ewentualnie inne przyprawy
WYKONANIE:
1. Wszystkie warzywa myjemy, te, które potrzeba obieramy, kroimy (standardowo – w kostkę, talarki, plasterki).
2. Czosnek przeciskamy przez prasę, wrzucamy go garnka i wlewamy na dno oliwę z oliwek (na razie tylko troszkę na dno – 0,5-1 cm). Po chwili dorzucamy pokrojoną cebulkę i pora, dolewamy jeszcze odrobinę oliwy. Podsmażamy 2-3 minuty. Dorzucamy żeberka, dolewamy pozostałą oliwę. Dusimy kolejnych kilka minut.
3. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, zaczynając od tych, które najdłużej się gotują – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, na koniec papryka. Solimy. Wszystko dusimy ok. 10 minut, co jakiś czas lekko mieszając.
4. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy brokuła, który najkrócej się gotuje.
5. Doprawiamy – pieprzem, pieprzem cytrynowym, słodką papryką, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone wcześniej warzywa oraz ich duża różnorodność powodują że zupa jest bardzo aromatyczna i nie wymaga wielu przypraw.
Podajemy gorącą.
Smacznego 🙂
Do takiej zupy wielowarzywnej na żeberkach bardzo dobrze komponuje się również cukinia, dynia czy pomidory, które wcześniej również podsmażamy na oliwie z oliwek.
Jest to podobna zasada gotowania zupy jak w zupie z pieczonymi warzywami: