SERNIK z białą czekoladą, na kruchym spodzie

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, na kruchym, kakaowym spodzie, polany mleczną czekoladą..

 

W moim domu rodzinnym sernik pieczony był bardzo często z okazji imienin lub urodzin Taty oraz na Wielkanoc. Był troszkę inny – bez kruchego spodu i słodzony cukrem, a nie czekoladą. 

Ta wersja sernika wydaje mi się bardzo ciekawa – jest bardzo delikatny, niezbyt słodki, ale cały czas bardzo klasyczny i elegancki. Po za tym dość prosty – nie ubijamy oddzielnie jajek, masę serową mieszamy w 1 misce.

I jak nie jestem bardzo sernikowa i szybciej sięgnę po kawałek tarty.. taka jego wersja jest dla mnie idealna, szczególnie z polewą z czekolady 🙂

 

SKŁADNIKI:

na małą foremkę o średnicy 16 cm, na dużą – podwajamy składniki (dając 5 jajek)

CIASTO KRUCHE na spód:
150 gramów mąki
100 gramów masła
1 małe żółtko
1 cukier waniliowy (15-20 gramów)
2 płaskie łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

MASA SEROWA:
500 gramów twarogu (z wiaderka lub zmielony twaróg półtłusty)
3 średnie jajka
1 cukier waniliowy (15 gramów)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej*
100 gram białej czekolady

POLEWA:
80 gramów czekolady mlecznej

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy (nienatłuszczoną) foremkę. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i uformować spód. Do momentu gdy masa na sernik nie jest gotowa – trzymamy w lodówce.

3. Białą czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną czyli: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki, umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą (ja wstawiam na rondelek z ok. 2-3 cm wody, włączam gaz).

4. MASA SEROWA. Do miski wkładamy ser, po jednym, powoli i stopniowo wpijamy całe jajka i miksujemy do uzyskania puszystej masy.

5. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę, miksujemy.

6. Masę serową przelewamy na kruchy spód (nieupieczony), foremki nie natłuszczamy.

7. Tortownicę z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu, do którego wlewamy wodę (na ok. 1/2 wysokości naszej tortownicy).

8. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce. Góra sernika powinna lekko zbrązowieć. Podczas pieczenia ciasto troszkę urośnie i będzie taki “brzuszek” na górze, ale po ostudzeniu opadnie i będzie płaski.

9. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do wystygnięcia.

10. Roztapiamy nad kąpielą wodna mleczną czekoladę i polewamy wierzch.

Smacznego 🙂

Inne ciasto z dodatkiem twarogu (takiego z kubełka / wiaderka):

BABKA Z TWAROGIEM Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZY:

* przypisek po otrzymaniu feedbacku od Dominiki (na Pintreście) – Dominika zastosowała zamiast mąki ziemniaczanej budyń waniliowy. Chyba to dobra zamiana skoro dodała “Przepis zostaje ze mną na stałe. Na pewno powtórzę” 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×