BABKA Z TWAROGIEM i pomarańczową skórką z polewą z czekolady

BABKA Z TWAROGIEM i pomarańczową skórką czyli kolejna fajna babka do przyrządzenia.

Słodka, wilgotna, z pomarańczową nutą, efektowna za sprawą swojej formy. Idealna na Wielkanoc, jak również na deser do popołudniowej herbatki.
Uwielbiam piec babki i uważam, że foremki do ich pieczenia są genialne! Ciasta są równomiernie pieczone, przepięknie wyglądają na stole, szczególnie z polewą, która spłynie po bokach. Po za tym bardzo łatwo je pokroić na równe kawałki.

Składniki na 1 dość dużą foremkę (do ok. 2 l)

★ 200 gramów masła
★ 200 gramów cukru (1 szklanka)
★ 30 gramów cukru waniliowego
★ 200 gramów twarogu na sernik lub twarogu półtłustego, który zmiksujemy
★ 4 jajka
★ 180 gramów mąki pszennej (1 szklanka)
★ 90 gramów mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
★ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z pomarańczy lub kandyzowana skórka z pomarańczy (3-4 łyżki)

polewa:

100 gramów czekolady mlecznej

WYKONANIE:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej. Dodajemy twaróg (wcześniej zmielony lub zmiksowany – najszybciej i najłatwiej jest zblendować) i miksujemy dalej.
2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i ewentualnie trzecie i miksujemy.
3. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.
4. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub skórkę z pomarańczy. Jeśli wykorzystujemy skórkę z pomarańczy, musimy najpierw gotować ją w dużej ilości wody przez około godzinę. Następnie zdjąć, za pomocą ostrej łyżeczki lub nożyka, białe błonki, które są gorzkie, po czym bardzo drobno pokroić lub zmiksować.
5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki na babkę.
6. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
7. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą lub lukrem.

Aby rozpuścić czekoladę – łamiemy ją na kawałki, 2/3 umieszczamy w misce nad kąpielą wodną i czekamy aż się rozpuści. Możemy mieszać, będzie szybciej. Zdejmujmy z ognia, dodajemy pozostałą część i energicznie mieszamy, najlepiej silikonową, elastyczną szpatułką, aby pozostała część się rozpuściła. Tak temperowaną czekoladą polewamy ostudzone ciasto.

Aby zrobić lukier, mieszamy 4 łyżki cukru pudru z sokiem z 1/4  cytryny (musi wyjść biała, nieprzezroczysta, dość gęsta), polewamy wystudzone ciasto.

Smacznego 🙂

Inna BABKA – Z RICOTTĄ, pomarańczową nutą i lekkim lukrem:

A jeszcze więcej babek znajdziecie tutaj.

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×