TARTA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ czyli coś słodkiego do kawy. Tarta na kruchym, słodkim spodzie, bardzo czekoladowa 🙂
Lub wersja wytrawna, na klasycznym spodzie bez dodatku cukru, lekko pikantna – z dodatkiem CHILLI.
KRUCHY SPÓD:
200 gram mąki
135 gram masła
65 gram cukru, możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub chłodnej wody
NADZIENIE:
200 gram gorzkiej czekolady 90%
200 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka masła
NA WIERZCH:
kakao
WYKONANIE:
1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.
3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem) lub obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.
4. NADZIENIE. Śmietanę zagotowujemy w rondelku.
5. Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, dodajemy masło i wlewamy gorącą śmietanę. Wszystko mieszamy, czekolada pod wpływem ciepłej śmietany sama się rozpuści.
6. Wylewamy na ostudzony, kruchy spód. Jak masa stężeje – posypujemy kakao.
Smacznego 🙂
WERSJA Z CHILLI:
Kruche ciasto robimy wytrawne, bez dodania cukru.
Do nadzienia dodajemy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli.
Przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj.