Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

PIECZONE PIEROGI ze śledziem…

PIECZONE PIEROGI ze śledziem…

PIECZONE PIEROGI ze śledziem, suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulką podane z sosem śmietanowo-serowym..

Nietypowe podanie śledzika – pod postacią pieczonych pierogów z ciasta drożdżowego- wyrazistych, wyjątkowych w smaku i chrupiących.

Mogą być na obiad jak i na imprezę, mogą być na ciepło prosto z pieca jak i na zimno. Lub można je podgrzać w piecyku przed podaniem. Kto raz spróbuje – może za nimi tęsknić. Bo śledzie są jak oliwki.. nie wszyscy lubią, ale jak już się przekonają – to kochają i tęsknią za ich smaczkiem. Tak też jest z pieczonymi, drożdżowymi pierogami ze śledzikiem z sosem!

 

SKŁADNIKI na ok. 30 szt (zależnie od wielkości)

CIASTO DROŻDŻOWE
ZACZYN:

200 ml mleka 3,2%
40 gram maki (2 łyżki)
25 gram drożdży (1/4 paczki)
szczypta cukru

CIASTO:

400 gram mąki pszennej
40 gram masła (1 łyżka)
1 duże jajko
gałka muszkatołowa
sól

FARSZ:

300 gram śledzia – filety w oleju
2 cebulki + oliwa z oliwek rafinowana do podsmażenia (po usmażeniu ok. 150 gram)
75-100 gram suszonych pomidorów z zalewy (nie suszone)
sól, pieprz

NA WIERZCH:

białko
pestki dyni

SOS:

200 ml śmietany 30%
50-70 gram sera pleśniowego Blue

 

 

WYKONANIE:

1. ZACZYN. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewany. Wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru. Lekko mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.

2. CIASTO. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy całe jajko, rozpuszczone masło (może być ciepłe) oraz dobrą szczyptę soli i odrobinę gałki muszkatołowej. Zagniatamy energicznie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto musi być bardzo elastyczne i sprężyste, powinno być wyrabiane przynajmniej 10-15 minut. Wkładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. FARSZ. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie, na małym ogniu.
Filety śledziowe oraz suszone pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę, mieszamy. Nie musimy dodawać już oliwy jeśli suszone pomidory były z zalewy. A jeśli były w mocno przyprawionej zalewie – praktycznie nie musimy doprawiać farszu. Jeśli jest taka potrzeba, robimy to solą i pieprzem.

4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 2-3 części, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy kółeczka. Łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy, najlepiej ręcznie.

5. Pierogi sparujemy rozbełtanym białkiem jajka, posypujemy pestkami dyni, kładziemy na blaszce do pieczenia, pozostawiając 2-3 cm odstępu między jednym a drugim.

6. Pieczemy ok. 10 minut w piecyku rozgrzanym do 200’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce.

7. SOS. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, dodajemy ser pleśniowy i miksujemy na jednolitą masę.

Pierogi podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu.

Smacznego 🙂

 

 

Przepis nagrodzony w konkursie organizowanym przez firmę SEKO
„Śledzik na każdą okazję”, w kategorii „Innowacyjne danie ze śledziem”.

Nagrodą jest, między innymi, publikacja w książce z przepisami Seko 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *