Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

TARTA Z RICOTTĄ i owocami – szybka i prosta

TARTA Z RICOTTĄ i owocami – szybka i prosta

TARTA Z RICOTTĄ I OWOCAMI na kruchym, słodkim spodzie.
Masa z serkiem ricotta jest bardzo puszysta, lekko słodka a owoce nadają ciastu dużo świeżości i soczystości. Prosta i szybka tarta – zarówno szybka do przygotowania jak i szybka do zniknięcia z talerzy 😉 Spód do tarty możemy przygotować wcześniej, a ciasto dokończyć w kilka minut przed wizytą gości lub kiedy mamy na nie ochotę. Masy nie gotujemy.. więc wystarczy kilka minut 🙂

KRUCHY SPÓD:

200 gram mąki
135 gram masła
65 gram cukru, możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

250 gram ricotty
200 ml śmietany 30%
50 gram cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

owoce do ozdobienia – u mnie maliny, truskawki, wiśnie, czarne porzeczki czyli Mieszanka Owocowa Hortex

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem) lub obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. NADZIENIE. Śmietanę ubijamy mikserem.

5. Ricottę przekładamy do misy blendera, dodajemy cukier puder, sok z cytryny lub pomarańczy i miksujemy. Możemy to również zrobić ręcznie. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką.

6. Masę wykładamy na wystudzony spód, dekorujemy owocami.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *