Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

GOFRY DYNIOWE z przyprawami

GOFRY DYNIOWE z przyprawami

GOFRY DYNIOWE

Wy też zakochajcie się w gofrach c.d.

Uwielbiam gofry od najmłodszych lat, od kiedy przygotowywała je Moja Mama. Robiła je w ciężkiej, metalowej gofrownicy na kuchni gazowej. Były w kształcie pięciu serduszek, które tworzyły kwiatek. Robiła ich całe mnóstwo, a znikały szybciej niż nadążyła piec. Nie ma już tej gofrownicy – musiała gdzieś zaginąć, ja gofry przygotowuję w gofrownicy elektrycznej, notabene użyczonej, przechodniej z domu do domu 🙂

Tym razem gofry dyniowe – z dodatkiem cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, odrobiny cytryny i z olejem kokosowym. Przypominają klasyczne gofry, ale tylko przypominają, mają zupełnie inny smak, aromat, nawet troszkę inaczej się pieką (są bardziej wilgotne) i mniej kruche.

Jak je zrobić? Do dzieła:

SKŁADNIKI NA ok. 14 SZT GOFRÓW:

250 ml mleka 3,2%
250 ml puree / musu z dyni
250 gram mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (40 gram)
2 jajka
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżeczki soku z cytryny
100 gram oleju kokosowego

płatki żytnie – kilka garstek, wg uznania

na wierzch – dżemy owocowe, wybrałam kolorystycznie pomarańczowe:

dżem brzoskwiniowy Taty
dżem dyniowo-pomarańczowy Beatki
dżem z dzikiej róży

WYKONANIE:

1. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, studzimy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę.

3. Do miski wlewamy mleko, wkładamy puree z dyni lub puree z pieczonej dyni*, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka, olej kokosowy oraz wszystkie przyprawy i mieszamy (ręcznie lub mikserem).

4. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, ale płynne.

5. Ciasto wlewamy do gofrownicy, posypujemy wierzch garstką płatków, pieczemy 4-5 minut.

Podajemy z dżemami.

Smacznego 🙂

PUREE Z PIECZONEJ DYNII. Aby je przygotować używam najczęściej dynię Hokkaido, która można piec razem ze skórką. Dynię należy umyć, pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, przełożyć na blaszkę do pieczenia, podlać lekko oliwą, lekko posolić i piec przez ok. 40-60 minut w piecyku.  Po tym czasie dynię blendujemy i gotowe 🙂

PUREE Z DYNI. Dynię myjemy, kroimy, wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody. Gotujemy do miękkości, na koniec blendujemy.

Puree z dyni warto zrobić jesienią, kiedy mamy duży wybór najrozmaitszych dyń, poporcjować po 200 lub 250 gram i zamrozić.

 

 

PRZEPIS NA KLASYCZNE GOFRY:

 

DO CZEGO MOŻNA UŻYĆ JESZCZE PUREE Z DYNI?

  • do zup:

  • do pasztetów:

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *