Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

BABKA MAKOWA Z POLEWĄ z białej czekolady

BABKA MAKOWA Z POLEWĄ z białej czekolady

BABKA MAKOWA z polewą z białej czekolady, z ubitych na sztywno białek.

Jest to ciasto lekkie, dość suche, słodkie, najlepiej smakuje polane białą czekoladą choć może być również bez polewy. No i bardzo proste i szybkie 🙂 Ciasto zostawione pod szklanym przykryciem długo pozostaje świeże. Już o nim pisałam wcześniej, piekłam je w prostokątnej keksówce. Teraz wersja w kształcie babki, z mniejszej proporcji, bo białek miałam akurat mniej.. 

Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku.

 

SKŁADNIKI na 1 babkę (niepełna foremka 1,3 l)- wielkość najlepiej uzależnić od tego ile mamy białek czyli do ilości białka dobierać resztę składników, proporcje są banalnie proste:

150 ml białka (z 4 jajek) – objętościowo tyle, co mąki, maku czy cukru
szczypta soli
70 gram cukru pudru
70 gram maku
70 gram mąki pszennej – 100 gram
70 gram masła
łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:

tabliczka białej czekolady – 100 gram

 

WYKONANIE:

1. Roztapiany masło, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy mąką.

3. Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.

4. Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Do tego momentu ciasto robimy jak bezy 🙂

5. Kiedy piana jest już sztywna, szklista, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.

6. Na koniec polewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy. Przelewamy do foremki.

7. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150’C, z włączonym termoobiegiem przez 40 minut. Czas może być uzależniony od ilości masy / wielkości foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka lub wizualnie widzimy, że jest lekko brązowe i odeszło od ścianek.

8. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej. Reszta czekolady rozpuści się podczas mieszania.

Smacznego 🙂

Czas przygotowania – 15 minut
Pieczenie – 40 minut
+ studzenie i polewa

 

INNE BABKI:

WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ (piaskowa):

..i wersja na słono – BABKA SZPINAKOWA (drożdżowa):

 

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *