Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

MAZUREK POMARAŃCZOWY – tradycyjny

MAZUREK POMARAŃCZOWY – tradycyjny

MAZUREK POMARAŃCZOWY – tradycyjny

MAZUREK – typowo polski wypiek, przygotowywany z okazji Wielkanocy. Może być wykonany z różnego rodzaju ciasta choć najczęściej wykonuje się je na kruchym, słodkim spodzie. Mazurki zawsze mają nadzienie (jedną lub dwie warstwy) – pomarańczowe, kajmakowe, migdałowe, orzechowe. Charakterystyczne i wyjątkowe dla mazurków są dekoracje – typowe kratki, bogato zdobione brzegi oraz wszelkiego rodzaju rysunki wykonane z bakalii, orzechów czy też czekoladowych napisów. Ciasta te są zawsze dość niskie, ok. 4 cm, pieczone najczęściej w prostokątnych lub kwadratowych foremkach, choć niektóre przybrać mogą kształt koła czy owalu.

Dla mnie najbardziej tradycyjnym wielkanocnym mazurkiem, mimo ogromnej miłości do kajmakowych i orzechowych,  jest jego pomarańczowa wersja.
Przygotowanie ciasta trwa dość długo, ale dla tego nie powtarzalnego smaku, typowo wielkanocnego, tradycyjnego, dla zapachu pomarańczy i oczekiwania na „Czy już można kroić?” – warto!

 

SKŁADNIKI NA MAZURKA POMARAŃCZOWEGO, na foremkę 29 x 19 cm

KRUCHY SPÓD:

200 gram mąki pszennej
135 gram masła
70 gram cukru lub cukru pudru (osobiście wolę cukier puder)
1 małe żółtko
szczypta soli
2-3 łyżki śmietany 30%

NADZIENIE:

sok z 4 pomarańczy – 500 ml
skórka z 2,5 pomarańczy – po ugotowaniu i zdjęciu błonek 70 gram
140-150 gram cukru
4 łyżeczki żelatyny

DEKORACJA:

migdały bez skórki, orzechy, jagody goji, ewentualnie inne bakalie

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. NADZIENIE. Pomarańcze dokładnie myjemy, zdejmujemy skórkę, wyciskamy sok. Ilość soku zależna jest oczywiście od soczystości owoców. Jeśli sok wyciskamy ręcznie z nie za pomocą prasy do owoców czy sokowirówki – możemy potrzebować troszkę więcej owoców.

5. Skórkę zalewamy dużą ilością wody (1,5-2 litry) i gotujemy ok. godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wodę wylewamy, a kiedy skórki nie będą już gorące – łyżeczką zdejmujemy białą błonkę, która jest gorzka. Umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Możemy również bardzo, bardzo drobno pokroić. Potrzebujemy skórki z ok. 2-3 pomarańczy – 70 gram.

6. Wyciśnięty sok przelewamy do garnka, dodajemy cukier, zmiksowaną skórkę z pomarańczy i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia (2-3 godziny)

7. Kiedy masa pomarańczowa zacznie powoli gęstnieć ale nie będzie jeszcze całkowicie ścięta  – wylewamy na kruchy spód i pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić na noc 🙂

8. Dekorujemy bakaliami.

Smacznego 🙂

 


Pomarańczowy Mazurek otrzymał największą ilość głosów
i zdobył I-sze miejsce w Świątecznym Konkursie Kulinarno-Fotograficznym,
organizowanym przez Express Ilustrowany.

Inne świąteczne wypieki:

MAZUREK KAJMAKOWY:

WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ:

CIASTO MAKOWE Z BIAŁEK:

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.




1 thought on “MAZUREK POMARAŃCZOWY – tradycyjny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *