Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

GOFRY – lekkie, kruche, klasyczne

GOFRY – lekkie, kruche, klasyczne

GOFRY – lekkie, kruche, klasyczne.. Ach!

Wy też zakochajcie się w gofrach! Są lekkie, słodkie, kruchutkie i dają tyle możliwości podania – z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami. Po za tym możemy wykorzystać mąkę orkiszową, mieszankę mąk (ryżowa, żytnia), możemy zrobić gofry na słono lub też marchewkowe i wiele wiele innych.. Wariacji jest nieskończenie wiele, a są tak proste do wykonania. Po za tym nie smaży się ich na tłuszczu, więc z czystym sumieniem można przygotowywać je dzieciom.. Choć kolejki przed budkami z dobrymi goframi pokazują, że kochają je Wszyscy! Najważniejsze, aby były delikatne, kruche i rozpływały się w ustach.

Uwielbiam gofry od najmłodszych lat, od kiedy przygotowywała je Moja Mama. Robiła je w ciężkiej, metalowej gofrownicy na kuchni gazowej. Były w kształcie pięciu serduszek, które tworzyły kwiatek. Robiła ich całe mnóstwo, a znikały szybciej niż nadążyła piec. Nie ma już tej gofrownicy – musiała gdzieś zaginąć, ja gofry przygotowuję w gofrownicy elektrycznej, notabene użyczonej, przechodniej z domu do domu 🙂

Jak je zrobić? Do dzieła:

SKŁADNIKI NA 14-16 SZT KLASYCZNYCH GOFRÓW:

500 ml mleka 3,2%
300 gram mąki pszennej (2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (40 gram)
2 jajka
100 gram masła

na wierzch:

cukier puder
bita śmietana
owoce – jagody Hortex

WYKONANIE:

1. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę.

3. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka, masło i mieszamy (ręcznie lub mikserem).

4. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, ale płynne.

5. Smażymy 3-4 minuty w gofrownicy.

Podajemy posypane cukrem pudrem bądź bitą śmietaną z owocami.

Smacznego 🙂

 

DOBRE WADY dla Osób wykonujących gofry po raz pierwszy:

  • Ciasta do gofrownicy nie wlewamy zbyt dużo, ponieważ urośnie. Wystarczy, że zakryje nam wystające elementy. Jeśli wlejemy za dużo – wypłynie bokiem.
  • Gofrownicę natłuszczamy minimalnie podczas wlewania pierwszej partii, później (najczęśniej) już nie potrzeba tego ponawiać
  • Studzimy na kratce, nie kładziemy jeden na drugim, aby mogły ostygnąć i zrobić się chrupiące. Układając jeden na drugim – staną się wilgotne
  • Przygotowane ciasto z ubitymi białkami trzeba zużyć od razu, nie zostawiamy na „dosmażenie” później
  • Gofry wyjmujemy najlepiej podważając drewnianą szpatułką aby nie uszkodzić urządzenia
  • Gofrownicy nigdy nie szorujemy ostrymi czyścikami
  • Gofrownicę myjemy, natłuszczamy, chowamy tam gdzie jej miejsce 🙂

DOBRA RADA dla Wszystkich 🙂

  • Jeśli chcemy przygotować gofry na imprezę i chcemy podać je na ciepło, albo szykujemy ich bardzo dużo i że nie chcemy tego robić przy gościach – możemy upiec je wcześniej i jedynie włożyć na chwilę (wystarczy nawet 60 sekund) do rozgrzanej gofrownicy.
  • Jeśli gofry ułożyliśmy jednak jeden na drugim i straciły swoją kruchość, zawilgotniały podczas odparowywania – również włóżmy je ponownie na chwilę do urządzenia.

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Pomysły na inne, mniej standardowe gofry..  już wkrótce 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *