Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

TARTA OWOCOWA na kruchym spodzie

TARTA OWOCOWA na kruchym spodzie

TARTA OWOCOWA NA KRUCHYM SPODZIE – kolorowa, ze słodkim nadzieniem śmietanowym i słodkim dżemem z dzikiej róży oraz lekko kwaskowatymi owocami. Tarta na klasycznym, kruchym spodzie. 

SKŁADNIKI NA TARTĘ OWOCOWĄ NA KRUCHYM SPODZIE:

KRUCHY SPÓD: 

150 gram mąki pszennej
75 gram zimnego masła
15-20 gram cukru waniliowego
1 łyżka śmietany
1 żółtko

NADZIENIE tarty:

200 – 230 ml śmietany 30% lub 36% (z kubeczka, nie z kartonika)
35 gram cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
dżem – mały słoiczek ok. 200 gram

DEKORACJA:

owoce – mandarynki, pestki granatu, wiśnie, porzeczki lub inne owoce 😉

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki umieszczamy w misce: pokrojone w kostkę, zimne masło, mąkę, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Robimy to tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.

2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć spód, ugnieść. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok. 180’C, z włączonym termoobiegiem (ok. 15-20 minut). Aby ciasto nam się nie wybrzuszało obciążamy je specjalnie do tego przeznaczonym grochem (na ciasto kładziemy folię spożywczą, następnie wysypujemy groch) lub podczas pieczenia przygniatamy co jakiś czas wybrzuszenia (prostsze, ale trzeba uważać, aby się nie oparzyć). Zostawiamy do wystudzenia.

3. NADZIENIE. Połowę śmietany mieszamy z cukrem i zagotowujemy. Drugą połowę ubijamy mikserem – kilka minut, abyśmy otrzymali puszystą, bitą śmietanę. Kiedy śmietana w garnku się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy bitą śmietanę, mieszamy.

W małym kubeczku rozpuszczamy w ciepłej wodzie 1 łyżeczkę żelatyny, kiedy się rozpuści – dodajemy do masy śmietanowej.

Uwaga – do wykonania masy używamy śmietany pasteryzowanej, nie UHT.

4. Masę śmietanową odstawiamy do stężenia, kiedy zacznie gęstnieć nakładamy na kruchy spód, odstawiamy do całkowitego stężenia. Nie będzie to masa gęsta jak galaretka, ale jest wystarczająco stała i stabilna. Nakładamy dżem i dekorujemy owocami.

Jeśli damy słodki dżem – dekorujemy lekko kwaskowatymi owocami, jeśli dżem jest kwaskowaty (np. porzeczkowy) – owoce powinny być słodkie.

Smacznego 🙂

 

INNE OWOCOWE TARTY:

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.

 




1 thought on “TARTA OWOCOWA na kruchym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *