TARTA Z KONFITURĄ, BUDYNIEM, JAGODAMI

TARTA Z KONFITURĄ WINOGRONOWĄ, BUDYNIEM I JAGODAMI – wiosenna tarta na kruchym, słodkim spodzie. Możemy dać oczywiście inną konfiturę i inne owoce – wszystko zależy od zasobów spiżarni, fantazji i ochoty.

Tarta bardzo prosta, trzeba tylko odpowiednio długo schłodzić ciasto przed pieczeniem oraz po zrobieniu poczekać aż budyń na tarcie zgęstnieje. Po za tym.. Urocza i bardzo lekka – cienki spód, domowa konfitura, budyń i owoce (jagody – wyjątkowo zdrowe, nie tylko przez zawarte przeciwutleniacze i mnóstwo witamin) dzięki czemu idealna dla dzieci.. 🙂 Ale oczywiście dla Wszystkich Miłośników tart, słodkości, budyniu i owoców 🙂 

SKŁADNIKI NA TARTĘ o średnicy 21 cm:

KRUCHE CIASTO na spód:

150 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
50 gramów cukru / cukru pudru
1 małe żółtko
2 łyżki śmietany 30%

NADZIENIA:

  • 1 budyń z cukrem + 0,5 l mleka (opcja “na skróty”) lub możemy zrobić budyń samemu:

0,5 l szklanki mleka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
łyżeczka mąki pszennej
łyżeczka maki ziemniaczanej
1 żółtko

  • konfitura z winogron – ok. 150 ml – niecały, mały słoiczek

jagody

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.

4. Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania. Opcja domowego budyniu: 0,35 l mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka (0,15 l) mieszamy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i żółtkiem, wlewamy do zagotowanego mleka i energicznie mieszamy. Budyń zostawiamy do lekkiego wystudzenia.

5. Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń. Schładzamy, aby budyń zgęstniał, najlepiej kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.

Smacznego 🙂

 

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.

 

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex


Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×