PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI ze śliwką, orzechami…

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI ze śliwką, orzechami, jabłkiem i cebulką. To wegański pasztet, lekko słodki (wersja mniej słodka – bez śliwki), bardzo zdrowy i sycący.

Pamiętajmy – aby fasola była lekkostrawna – moczymy od 6 do 12 godzin, powoli gotujemy, dodajemy majeranek. O innych sposobach na spowodowanie by była lżej strawna jest tutaj.
Jeśli ugotujemy więcej fasoli – możemy ją poporcjować i zamrozić. Polecam paczkować po 200 lub 250 gramów. Ja porcjuję zawsze po 200 gramów – ciecierzycę, fasole, musy z dyni, owoce – nie muszę wtedy pisać gramatury, bo wiem, że jest 200 🙂

SKŁADNIKI na 1 pasztet na małą, kwadratową foremkę (16 x 16 x 3 cm)

★ 450 gramów ugotowanej białej fasoli

PRZELICZNIK SUCHEJ FASOLI do GOTOWANEJ FASOLI:

Z 0,5 suchej wyszło mi 1450 gramów, czyli wystarczy ugotować ok. 150 gramów suchej fasoli – choć warto przygotować od razu więcej*
★ 1 średnie jabłko – po obraniu i starciu ok. 80 gramów
★ 1 i 1/2 średniej cebulki
olej roślinny / oliwa rafinowana
★ 1-1 i 1/2 łyżeczka soli
★ 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu
★ 1 łyżeczka majeranku
★ 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
★ 50 gramów orzechów laskowych + ewentualnie do posypania wierzchu
★15 małych suszonych śliwek (50-60 gramów)
★ tłuszcz + kasza manna do wysmarowania i posypania blaszki

WYKONANIE:

1. Fasolę zalewamy chłodną wodą i zostawiamy do namoczenia – minimum 6 godzin, nie więcej niż 12. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Zależnie od wielkości fasoli – 1 – 1,5 godziny. Nie solimy fasoli przed lub podczas gotowania.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i jabłko smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia.
3. W misce malaksera umieszczamy ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulkę z jabłkiem (zlewamy nieodsączone, z małą ilością tłuszczu).
4. Orzechy laskowe mielimy w młynku na grubość kaszy manny / gruboziarnistej mąki, dodajemy do masy. Jest to nasz zagęszczacz zamiast bułki tartej lub kaszy manny.
5. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, mieszamy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy.
6. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem, obsypanej kaszą manną (lub bułką tartą) foremki.
7. Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy kilka minut do napęcznienia. Odsączamy, wciskamy w pasztet.
8. Górę możemy posypać orzechami, pestkami dyni, makiem, czarnuszką lub innymi nasionami, które lubimy.
9. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok 45 minut (termoobieg). Wyjmujemy z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×