CIASTO MAKOWE białkowe – gdy zostaną nam białka…

CIASTO MAKOWE białkowe

czyli ciasto do zrobienia kiedy zostaną nam białka jajek… a nie chcemy robić bez*, do których moglibyśmy je zużyć.

Jest to ciasto lekkie, dość suche, słodkie, najlepiej smakuje polane białą czekoladą. No i bardzo proste i szybkie 🙂

Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku. U mnie, jak słoiczek się zapełni lub jest przynajmniej połowa, najczęściej robię bezy – małe, duże, białe, kolorowe, przeróżne 🙂 Ale nie tylko.. Dziś ciasto makowe…

CIASTO MAKOWE białkowe – gdy zostaną nam białka…

przepis na foremkę 35 x 11 x 5 cm – proporcje najlepiej uzależnić od ilości białek
Prep Time 25 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 15 mins
Course CIASTA, DESERY
Servings 12

Ingredients
  

ciasto:

  • 1 szklanka / filiżanka białek jaj (szklanka = ok. 200 ml)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka / filiżanka cukru pudru
  • 1 szklanka / filiżanka maku niemielonego
  • 1 szklanka / filiżanka mąki pszennej
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:

  • 100 gramów białej czekolady

Instructions
 

  • W rondelku roztapiany masło, odstawiamy do wystygnięcia.
  • Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą.
  • Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.
  • Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
  • Kiedy piana jest już sztywna, szklista, dodajemy mąkę, mak proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.
  • Na koniec polewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy. Przelewamy do keksówki lub innej foremki do pieczenia (zależnie ile mamy ciasta).
  • Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150'C, z włączonym termoobiegiem przez 50 minut. Czas może być uzależniony od wielkości masy / foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka.
  • Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej. Reszta czekolady rozpuści się podczas mieszania.

Smacznego 🙂

PRZEPIS NA INNE CIASTO – ciasto MAKOWE – z bananami i serkiem mascarpone:

*Przepis na BEZY:

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
error: