Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

CIASTO MAKOWE białkowe – gdy zostaną nam białka…

CIASTO MAKOWE białkowe – gdy zostaną nam białka…

CIASTO MAKOWE białkowe – gdy zostaną nam białka… a nie chcemy robić bez*, do których moglibyśmy je zużyć.

Jest to ciasto lekkie, dość suche, słodkie, najlepiej smakuje polane białą czekoladą. No i bardzo proste i szybkie 🙂

Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku. U mnie, jak słoiczek się zapełni lub jest przynajmniej połowa, najczęściej robię bezy – małe, duże, białe, kolorowe, przeróżne 🙂 Ale nie tylko.. Dziś ciasto makowe…

SKŁADNIKI na 1 keksówkę (10 x 32 x 5 cm)- wielkość najlepiej uzależnić od tego ile mamy białek czyli do ilości białka dobierać resztę składników, proporcje są banalnie proste niemalże 1 do 1

1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) białka – niestety nie zważyłam przed ubijaniem
szczypta soli
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) cukru pudru – 100 gram
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) maku – 100 gram
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) mąki pszennej – 100 gram
100 gram masła
łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:

tabliczka białej czekolady – 100 gram

 

WYKONANIE:

1. Roztapiany masło, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą.

3. Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.

4. Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder, cały czas miksując na najwyższych obrotach.

5. Kiedy piana jest już sztywna, szklista, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.

6. Na koniec polewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy. Przelewamy do keksówki lub innej foremki do pieczenia (zależnie ile mamy ciasta).

7. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150’C, z włączonym termoobiegiem przez 50 minut. Czas może być uzależniony od wielkości masy / foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka.

8. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej. Reszta czekolady rozpuści się podczas mieszania.

Smacznego 🙂

 

PRZEPIS NA INNE CIASTO MAKOWE – z bananami i serkiem mascarpone:

*Przepis na BEZY:

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *