Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

Cytrusowa, wilgotna BABKA z ricottą

Cytrusowa, wilgotna BABKA z ricottą

Cytrusowa, wilgotna BABKA z ricottą

Już sam kształt babki jest uroczy.. po za tym to dość proste do wykonania ciasto, wystarczy mieć tylko odpowiednią foremkę :). W smaku babki są zazwyczaj cytrusowe, z bakaliami (rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, daktyle), lub po prostu piaskowe. To bardzo lekkie, delikatne ciasto, idealne na deser do filiżanki herbaty. Moja wersja z cytrusową nutą, z dodatkiem ricotty dzięki czemu nie jest sucha,  wydaje mi się ciekawym pomysłem na coś słodkiego ale nieprzesłodzonego 🙂

SKŁADNIKI na 1 babkę 

Składniki na niepełną foremkę 1,3 L, 23 cm średnicy na górze.
Na dużą foremkę o pojemności 2 L – podwajamy składniki.

100 gram masła
100 gram cukru (1/2 szklanki)
15 gram cukru waniliowego
100 gram ricotty
2 duże jajka lub 3 malutkie
90 gram mąki pszennej (1/2 szklanki)
45 gram mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy, u mnie bardzo wysuszona dlatego 40 gram

POLEWA

40 gram cukru pudru
sok z cytryny

 

WYKONANIE:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej. Dodajemy ricottę i miksujemy dalej.

2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i ewentualnie trzecie i miksujemy.

3. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.

4. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką. Jeśli skórka jest bardzo sucha – zalewamy ją gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Wodę możemy później wykorzystać do zrobienia lukru.

5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej, obsypanej kaszą manną foremki na babkę.

6. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez 30 minut (przy podwójnej porcji odpowiednio dłużej 45-55 minut). Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

7. Wystudzoną babkę polewamy lukrem. Aby go przygotować cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru, którym da się udekorować ciasto (z ok. 1/4 cytryny). Babkę możemy również polać białą czekoladą.

Smacznego 🙂

 

 

KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY możemy zrobić samemu:

 

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *