Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

SZARLOTKA na kruchym spodzie

SZARLOTKA na kruchym spodzie

 

SZARLOTKA na kruchym spodzie, zwana TARTĄ jabłkową… bardzo prosta, bardzo klasyczna, bardzo smaczna 🙂

Jabłka – najlepiej użyć deserowe, ale każde można użyć do szarlotki. Należy je tylko przyprawić i odrobinę dosłodzić 🙂 Odradzam gotowce sprzedawane w sklepach, mają zupełnie inny, nieporównywalny smak do jabłek przygotowanych samemu 🙂

SKŁADNIKI na tartę jabłkową o średnicy 21 cm / 3,5 cm wysokości o dość cienkim spodzie. Jeśli macie większą foremkę albo lubicie grubsze spody – należy przygotować więcej ciasta.

 

SKŁADNIKI na kruchy spód:

200 gram mąki pszennej
100 gram zimnego masła
30 gram cukru waniliowego
2 małe żółtka lub 1 duże (ok. 40 gram)
3 łyżki zimnego mleka lub 2 czubate łyżki  zimnej śmietany lub 3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE szarlotki:

1 kg jabłek (waga niebranych)
sok z 1/2 – 1/ 4 cytryny
5-6 goździków
garstka rodzynków (ok. 50-60 gram)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu (można użyć cukier)

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki umieszczamy w misce: pokrojone w kostkę, zimne masło, mąkę, cukier waniliowy, śmietanę lub mleko i żółtka. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Robimy to tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.

2. NADZIENIE. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy odrobinę wody, dodajemy sok z cytryny, jabłka, goździki i prażymy. Zależnie od miękkości jabłek – ok. 20-30 minut. Dodajemy rodzynki i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. Jeśli masa podczas gotowania masa będzie bardzo sucha i zacznie się przypalać – dolewamy odrobinę wody. Po tym czasie wyjmujemy goździki. Jeśli chcemy mieć idealnie gładką masę, przed dodaniem rodzynków, możemy jabłka zmiksować blenderem.
Dodajemy 2 łyżki miodu. Ilość słodu, jak również czas gotowania i ilość dodanej wody podczas gotowania, zależy od słodkości i soczystości samych jabłek. Masę odstawiamy do wystudzenia.

3. Schłodzone ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy 4/5 objętości na grubość ok. 5 mm. Możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć spód, ugnieść. Zostawiamy ok. 1/5 objętości ciasta na zrobienie paseczków na wierzchu. Mogą to być paseczki, gwiazdki, serduszka..

4. Przygotowany spód i paseczki wkładamy jeszcze na kilkanaście minut do lodówki.

5.  Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na spód tarty, wyrównujemy, dekorujemy paseczkami z kruchego ciasta.

6. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do ok. 180’C, pieczemy ok. 40-45 minut w włączonym termoobiegiem.

Ciasto kroimy po wystudzeniu.

Smacznego 🙂

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *