Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

KOKOSANKI 4 składnikowe, proste i szybkie

KOKOSANKI 4 składnikowe, proste i szybkie

KOKOSANKI 4 składnikowe – najprostsza z najprostszych wersja kokosanek. Banalnie prosta, bardzo kokosowa, super szybka i prosta 🙂

Jeśli lubicie smak kokosa – do dzieła 🙂 Wystarczy 10 minut + piecznie i czas o wystygnięcia i można pałaszować 🙂

 

SKŁADNIKI na ok. 25 szt. kokosanek

150 gram wiórków kokosowych
150 ml mleka (3,2%)
50 gram śmietany 30 lub 36%
50 gram cukru

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i bardzo dobrze miksujemy. Zależnie od wilgotności wiórków może się okazać, że powinniśmy dodać troszkę więcej śmietany lub dosypać odrobinę wiórków. Masa powinna być dość gęsta.

2. Ręcznie formujemy małe kuleczki i układamy na blaszce – na silikonowej macie lub papierze do pieczenia.

3. Pieczemy w temperaturze ok. 140-150’C, z włączonym termoobiegiem. Pieczenie polega bardziej na suszeniu niż pieczeniu. Jeśli kokosanki za bardzo się rumienią należy zmniejszyć temperaturę. Pieczemy ok. 25-30 minut, zależnie od wielkości. Jeśli ustawimy temperaturę 160’C to troszkę krócej, ale trzeba doglądać, aby się nie przypiekły za mocno a jedynie lleko zrumieniły 🙂 Po upieczeniu zostawiamy w piecu do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

Wiórki kokosowe używane są do wszelkiego rodzaju wypieków, jako posypka do pączków czy ciast, jako składnik kremów. Bardzo często dodawane do koktajli odchudzających (zdrowe i wartościowe), owsianek, placków jak również jako panierka do chudych mięs, szczególnie w kuchni azjatyckiej.

Pomysły na inne super szybkie i proste słodkości:

AMARANTUSKI (2-składnikowe):

MAŚLANE CIASTECZKA (4 składnikowe + polewa):




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *